Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 04. 19.

Damaszkusz provokációnak minősítette a Golán-fennsíkon megtartott izraeli kormányülést

2016. 04. 19.

Provokációnak minősítette hétfőn a Golán-fennsík Szíriától elfoglalt részén előző nap megtartott, ünnepélyes izraeli kormányülést Bashar al-Jafari szíriai ENSZ-nagykövet, továbbá azt mondta, “hiteles és alátámasztható információik vannak egyebek mellett arról, hogy Izrael együttműködik az al-Nuszra Fronttal és a Daessel (ISIL) a Golán-fennsíkon”.

“Benjámin Netanyahu, megszálló izraeli miniszterelnök felelőtlen provokációjáról van szó” – hangoztatta Jafari, a Genfben az ENSZ égisze alatt megrendezett szíriai béketárgyalásokon részt vevő szíriai kormánydelegáció vezetője, aki Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával közösen adott interjút. “Mistura jelenlétében hangsúlyoztuk a Szíriai Arab Köztársaság jogát ahhoz, hogy az 1967. június negyedikén elfoglalt Golánt az ENSZ Alapokmányában foglalt minden lehetséges jogi eszközt felhasználva visszavegyük” – szögezte le Jafari.

Az ENSZ-nagykövet azt mondta, a szíriai kormány nevében az ENSZ Biztonsági Tanácsát és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt levélben szólítják fel arra, hogy ítéljék el a kormányülést, és követeljék Jeruzsálemtől, hogy ez ne fordulhasson elő újra.

Netanjahu a kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen kijelentette, Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról, és a Szíriával határos, stratégiai jelentőségű térség “örökre” a zsidó állam kezén marad. Leszögezte, itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a fennsík fölött.

85ac9da8-743d-4117-8353-68115589cd80

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt. A nemzetközi közösség nem ismerte el Tel-Aviv lépését. A szíriai lakosság viszont zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. A békemegállapodás kulcsfontosságú feltételének mindig az izraeli kivonulást tartották a szakértők. A külföldről támogatott szíriai konfliktus 2011-es kirobbanásával és a kaotikus állapotok kialakulásával párhuzamosan azonban egyre halványul az esélye annak, hogy Izrael feladja a Golánt.

948ef28d-a2ae-4ecc-bcb7-12cafdf43070

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök meglátogat egy Szíriában megsebesült terroristát egy Izrael északi részén fekvő tábori kórházban, 2014. február 18-án

Damaszkusz többször hangsúlyozta, hogy Tel-Aviv és az ő nyugati, valamint regionális szövetségesei segítik a takfiri militáns csoportok működését Szíriában. Ennek kapcsán hétfőn Bashar al-Jafari arról is beszélt, hogy “hiteles és alátámasztható információik vannak egyebek mellett arról, hogy Izrael együttműködik az al-Nuszra Fronttal és a Daessel a Golán-fennsíkon”.

A szíriai hadsereg számos alkalommal foglalt le nagy mennyiségű izraeli gyártmányú fegyvert és korszerű katonai eszközöket a külföldről támogatott militánsoktól Szíria területén, továbbá dokumentumok azt bizonyítják, hogy izraeli kórházakban tavaly Izrael több millió dollárt költött a szíriai kormányerőkkel való harcok során megsebesült terroristák kezelésére.

Az ENSZ különmegbízottja arról is beszélt, hogy a szaúdi támogatású szíriai ellenzéki csoportok izraeli segítséggel akarnak puccsot végrehajtani a szíriai kormány ellen. „Egyáltalán nem véletlen, hogy ezt az izraeli eszkalációt az úgynevezett szaúdi delegáció tagjainak felelőtlen nyilatkozatai kísérték itt a genfi tárgyalásokon”, mondta a Tárgyalási Főbizottság nevű ellenzéki csoportra utalva.

A szaúdi finanszírozású Tárgyalási Főbizottság azzal fenyegetőzött, hogy kisétál a jelenlegi tárgyalási fordulóról, ha nem történik előrelépés abban, hogy a politikai átmenet az országban Assad elnök nélkül valósuljon meg. Szíriai tisztviselők ezt visszautasítva azt mondták, ez a lépés nem más lenne, mint államcsíny.

Orientalista.hu – (Persianews, Press Tv, Magyarszó, Euronews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑