Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 07. 19.

Damaszkuszba érkezett a kínai külügyminiszter

2021. 07. 19.

Július 17-én a Kínai Népköztársaság külügyminisztere, Wang Ji a korábbi tervek szerint megérkezett Szíria fővárosába, Damaszkuszba. Ji miniszter a legmagasabb rangú kínai diplomata, aki Szíriába látogatott a háború 2011-ben történt kirobbanása óta.

A kínai minisztert szíriai kollégája, Fejszál Mekdad külügyminiszter és rangidős diplomaták delegációja fogadta a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtéren.

A látogatás során Ji miniszter találkozni fog Szíria vezető állami tisztségviselőivel, közöttük Bashar Al-Aszad elnökkel, aki nem rég tette le hivatalos esküjét a negyedik hivatali ciklusa kezdetén.

Az orosz Szputnyik médiatársaság egy mostani jelentése szerint a kínai külügyminiszter számos gazdasági és diplomáciai ügyet fog megtárgyalni szíriai kollégájával. Wang Ji látogatása “az együttműködés egy újabb szintjét” indíthatja el Kína és Szíria között.

A korábbi megállapodásoknak megfelelően hat stratégiai fontosságú programot fognak elindítani a látogatás során.

Az együttműködési programok részei a kínai “Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésnek.

A mérföldkőnek minősülő látogatás akkor történik, miután a Szíriai Arab Fegyveres Erőknek szánt kínai katonai támogatásról szóló hírek láttak napvilágot. Bizonyos források szerint Peking együtt akar működni Damaszkusszal az északnyugat-szíriai Idleb tartományban és körzetében tartozkodó ujgur vahhabita fegyvereresek semlegesítése érdekében.

Úgy tűnik, Kína növelni akarja a Damaszkusznak nyújtott gazdasági és katonai támogatást, hogy válaszoljon a biztonsági kihívásokra és biztosítsa nemzeti érdekeit a Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: South Front katonapolitikai honlap, Kép: Szíriai Arab Arab Hírügynökség (SANA), Szíriai Arab Köztársaság Elnöki Hivatala

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑