Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 10. 30.

Damaszkuszért kíméletlen alagútháború folyik

2015. 10. 30.

A szíriai hadsereg Damaszkusz földalatti labirintusaiban üldözi az Iszlám Állam harcosait – írja a Rusvesna.

A szíriai háború teljesen megváltoztatta a harcokról felállított klasszikus elképzeléseket és paradigmákat, a front minden szakaszán más és más módszerek és taktikák ütköznek egymással. A Damaszkuszért folyó harcokban a föld alatt is csaták dúlnak.

Első látásra talán úgy tűnhet, hogy valamilyen bányában jár az ember. Dzsobar városrész alatt a szír katonák a megszokott fegyverek mellett lapátokkal és ásókkal is el vannak látva. Kétóránként váltják egymást, naponta 3-4 métert jutnak előre a frissen ásott alagútban. A „földalatti háborút” az IÁ harcosai választották stratégiául, mivel a felszínen nincsenek biztonságban a nagy pontosságú és rombolóerejű orosz légibombáktól. A szír katonák egyszer-egyszer a terroristák által szerkesztett gépekre is bukkannak, egy motor által hajtott Archimedes-csavar dobja hátra a kivájt csatornából a földet.

Gyakran előfordul, hogy a szembenálló felek egymás alá ásnak, és felrobbantják az ellenséges csapatot, már sok ember lelte így halálát messze a napfénytől, örökre eltemetve a föld alatt.

„Ehhez a két házhoz is így jutottak, majd megpróbálták ránk robbantani az épületet” – meséli az egyik szír altiszt a közeli harcálláspontra mutatva, ahol egy szír katona őrködik golyószóróval. Sok terrorista kibújva föld alól a nyílt térségeken át próbál menekülni, de a fegyver gyorsabb nála. Egy szír katona is így kapott golyót a vállába, egy IÁ-mesterlövész találta el menekülés közben.

A szemben álló felek egymás állásait is keresztezik a föld alatt, ilyenkor valóságos pokol alakul ki a nagy tűzerejű automata fegyverek harcában. Az alagutakat diverziós célokból is használja mindkét fél, a szír katonák így robbantottak fel egy IÁ-csapatvezetési harcálláspontot. Az alagutak mélysége változó, két-három métertől tíz-tizenöt méter mélységig terjednek, a földalatti labirintus is tekereg előre-hátra, fel-le, azonkívül sohasem tudható előre, hogy az alagút melyik szakasz van aláaknázva egyik vagy a másik fél által.

Damaszkusz viszonylag száraz város, ám sok helyen mocsarak és tavak övezik, ennek vizeit is sokszor az alagútba vezetve „öntik ki” az ellenséget a szír katonák. Éjszaka bevezetik a tűzoltótömlőket és vízvezetékcsöveket az alagútba, és egy adott jelre több irányból vizet zúdítanak a bennrekedt harcosokra.

Ugyanígy harc folyik a levegőben is, a magas házak között átjárókat és hidakat építenek a harcolók, így váratlanul feltűnhetnek akár az ellenfél mögött is. A háborúban minden módszer megengedett, ami egy furcsa háborúban kivívott nehéz győzelmet eredményez.

Rapidpress

Megosztom:

,
Back to Top ↑