Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 09. 21.

Deir Ez-Zor – Amerika szövetségesei támadnak a leghevesebben

2017. 09. 21.

Az Egyesült Államokkal szövetséges iszlamista milíciák, s a köztük állomásozó amerikai katonák támadják a leghevesebben a Deir Ez-Zor felszabadításáért küzdő szíriai kormányerőket, valamint a velük szövetséges orosz egységeket – áll  az Orosz Védelmi Minisztérium jelentésében.

A Szíriai Arab Hadsereg nagy erőket vet be az Eufrátesz völgyének felszabadítása érdekében Deir Ez-Zortól keletre, az Orosz Légierő segítségével. Az oroszok adatai szerint a kormányzat már több, mint 60 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az Iszlám államtól a folyó bal partján.

A jelentés szerint ugyanakkor nem csak a dzsihádisták, de szemmel láthatóan az Amerika-támogatta fegyveres lázadócsoportok is harcba szálltak a szír hadsereg katonáival.

„A Szíriai Hadsereg parancsnokainak jelentése szerint a legerőteljesebb ellentámadások és bombatámadások a [régió] északi részéről indultak, amelyet a „Szíriai demokratikus Erők” (SDF) és az Egyesült Államok különleges erői ellenőriznek, akik állítólag azért lettek bevetve a területen, hogy ’orvosi segítséget’ nyújtsanak a milicistáknak Rakka felszabadítása helyett.” – nyilatkozta Igor Konasenkov dandártábornok, az Orosz Védelmi Minisztréium szóvivője.

Hozzátette azt is, hogy a Szír Hadsereg katonái a folyón való átkeléskor is nem várt akadályba ütköztek: az akció kezdetekor ugyanis néhány óra alatt váratlanul jelentősen megemelkedett a vízszint. Jelezte, hogy ennek a jelenségnek csupán egyetlen magyarázata lehetséges: hogy a folyón fentebb fekvő zsilipeket szándékosan megnyitották – ezeket pedig az Egyesült Államok vezette koalíció ellenőrzi.

„Ahogy az Iszlám állam Szíriában való végső legyőzettetése közeledik, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, ki harcol igazán az Iszlám Állam ellen, s ki az, aki csak imitálja a harcot három éve.” – mondta Konasenkov.

A kelet-szíriai Deir Ez-Zor várost három éven keresztül ostromolta az Iszlám Állam. A város védői hősies kitartásának jutalmaként végül szeptember első felében a kormányerők elérték a hős várost, s megtörték az ostromgyűrűt, sok tízezer a városban rekedt ember megkönnyebbülését és megnyugvását okozva.

Ugyanakkor, a tartomány ellenőrzéséért verseny indult a legitim szír kormány erői és az Amerika-támogatta SDF terrorszervezet között – mindketten azért küzdenek, hogy az olajban gazdag régiót a saját ellenőrzésük alá helyezzék.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑