Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 06. 19.

Deja vu: Francia katonák adták meg magukat Jemenben

2018. 06. 19.

Most nem 1871-ről és nem 1940-ről van szó, hanem arról, hogy a francia különleges erők tagjai megadták magukat a jemeni haditengerészetnek.

A Jemen védelmét ellátó Ansarullah mozgalom ugyanis bejelentette, hogy a jemeni haditengerészet szombaton feltartóztatott egy idegen hajót nem messze Al-Hodeida kikötőjétől. A hajón francia tisztek és katonák tartózkodtak akiket Franciaország küldött, hogy támogassák a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok vezette katonai szövetséget a Jemen ellen folyó agresszióban. Az Ansarullah mozgalom vasárnap jelentette az esetet az Al-Masdar News hírügynökségnek.

Az eset nem sokkal azután történt, hogy a francia Le Figaro beszámolt arról, hogy a francia különleges erők is részt vesznek a jemeni harcokban. A francia védelmi minisztérium azonban azt hazudta, hogy a francia erők csupán aknamentesítési munkálatokban vesznek részt. A szavuknak azonban mint ahogyan korábban, most se lehet hinni. Franciaország ugyanis már évek óta kiáll a szaúdi katonai koalíció mellett és Nagy Britanniával együtt folyamatosan felfegyverzi a szaúdi hadsereget.

A szaúdi koalíció erői ugyanis múlt hét szerda óta támadják Al-Hodeida városát. Az ENSZ adatai szerint a harcok miatt 250 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A nyugati demokraták pedig ezt a népirtó tevékenységet támogatják Jemenben. Franciaország és Nagy Britannia egy olyan konfliktust támogat, melynek során újabb több százezer ember válhat menekültté. E közben az országaik már belefulladnak a menekült áradatba és az őslakos franciák és angolok már idegenné válnak saját hazájukban.

A franciákkal kapcsolatban pedig csak annyit lehet megemlíteni, hogy vannak akik a végsőkig harcolnak a hazájukért és vannak akik 70 évente megadják magukat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑