Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 08. 11.

Dél-Arábia apostoli helynöke a jemeni háborúról nyilatkozott

2017. 08. 11.

„Ne feledkezzünk meg a Jemenben folyó háborúról, akkor sem, ha kevésbé van jelen a médiában, mint a régióban zajló más konfliktusok” — nyilatkozta a La Croix francia katolikus napilapnak adott interjúban Paul Hinder püspök, Dél-Arábia apostoli helynöke.

Az interjúban a svájci főpásztor a közel-keleti ország drámai helyzetéről beszélt. Jemenben 2014 végén kezdődött a polgárháború, amelyben a Szaúd-Arábia vezette koalíció által támogatott adeni kormány és a síita szeparatista felkelők, a Húszi lázadók harcolnak. Ez utóbbiak Ali Abdallah Saleh, a korábbi elnök követőinek szövetségesei. A küzdelemben eddig tízezren vesztették életüket, az áldozatok fele a civil.

„Jemen szétesőben levő ország a belháború és a nemzetközi nyomás miatt – hangsúlyozta Paul Hinder azokra a helyi forrásokra hivatkozva, akikkel kapcsolatban áll. – „Általános a szegénység, a víz-, az elektromos áram- és az élelmiszerhiány. Az ország egyes részeit éhínség és kolera sújtja. Az egészségügy a teljes összeomlás határán áll, a nem kormányzati szervezetetek, a Vöröskereszt és az Orvosok határok nélkül is nagy nehézségekkel küzdenének munkájuk során.”

Paul Hinder az interjúban Tom Uzhunnalilról, az iszlamisták által 2016-ban elrabolt indiai szalézi szerzetesről is megemlékezett, illetve mesélt a kis keresztény közösségről is, amely lényegében szinte csak külföldiekből áll. Tom Uzhunnalil kapcsán Hinder megerősítette, hogy valószínűleg még életben van, és folytatódnak a kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások. A keresztényeket illetően elmondta, hogy mostanra szinte felszámolódtak. Az egyháziak és a hívek nagy része elhagyta az országot, csupán a Szeretet Misszionáriusai maradtak még Szanaa-ban és Hodeidában, de ők is úgy, hogy el kellett hagyniuk az értelmi és testi fogyatékosokat ápoló központjukat Taezben.

Az apostoli helynök a keresztényekhez szóló felhívással zárta interjúját, szolidaritásukat kérve a megkínzott jemeni néppel. „Spirituálisan fontos, hogy imával kimutassuk szolidaritásunkat, de anyagi segítségnyújtásra is mód van a Vöröskereszt és az Orvosok határok nélkül szervezeteken keresztül. Ennek a két segélyszervezetnek még van lehetősége, hogy a helyszínen dolgozzon.” A püspök arról is beszámolt, hogy pénzzel segíti a Szeretet Misszionáriusait; adománya „nehezen, de még eljut hozzájuk.”

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑