Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2023. 05. 16.

Dél-Korea és Indonézia elhagyják a dollár a kétoldalú kereskedelemben

2023. 05. 16.

Dél-Korea és Indonézia központi bankja egyetértési nyilatkozatot írt alá a nemzeti valutákban történő kétoldalú kereskedelem előmozdításáról, és a dollár mint közvetítőeszköz elhagyásáról – írja a Reuters.

A lépés várhatóan segít a dél-koreai és indonéziai vállalatoknak abban, hogy csökkentsék a tranzakciós költségeket és az árfolyamkockázatoknak való kitettséget – közölte a két ország központi bankja közös nyilatkozatban.

A Bank of Indonesia és a Bank of Korea kiemelte, hogy az információcsere és a rendszeres megbeszélések révén tovább erősítik az együttműködést, mivel a két nemzet a pénzügyi kapcsolatok fellendítésére törekszik.

A megállapodást a dél-koreai Incshon városában május 2-án kezdődött 26. ASEAN+3 pénzügyminiszteri és központi banki kormányzói találkozó keretein belül írták alá.

Az ASEAN+3 csoport a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tíz tagállamából áll, amelyekhez Kína, Japán és Dél-Korea csatlakozott.

Az olyan nagy gazdasági szövetségek, mint az ASEAN és a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport, egyre nagyobb lendületet vesznek a nemzetközi kereskedelemben a dollártól történő elmozdulásra tett kísérletek.

A lépésre a nyugati országok által Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb energiatermelő és -exportőr országával szemben bevezetett átfogó szankciók hátterében kerül sor.

Az indonéz központi bank vezetője, Perry Warjiyo a múlt hónapban azt mondta, hogy országa olyan országokkal együtt, mint Thaiföld, Malajzia, Kína és Japán, a dollártól való eltávolodást hajt végre.

Márciusban Brazília és Kína megállapodást írt alá arról, hogy a saját valutájukban fognak kereskedni, elhagyva a zöldhasút mint közvetítőt. Oroszország 2014-ben indította el dollármentesítési programját.

Az indonéz állami cégek megszakítják kapcsolataikat a Visa és Mastercard kártyatársaságokkal

A Bank of Indonesia (BI) elindított egy hazai kártyás fizetési rendszert egy nagyobb stratégia részeként, hogy csökkentse a külföldi rendszerektől való függőséget és megvédje a tranzakciókat a geopolitikai zavaroktól, jelentette a CNBC Indonesia hétfőn.

Az indonéz bankközi rendszerre épülő Gerbang Pembayaran Nasional (GPN) vagy National Payment Gateway állami vállalatok és intézmények számára készült, és a Visa és Mastercard helyébe lép, mivel az ország nagyobb autonómiára törekszik a fizetési infrastruktúrája felett, minimalizálva a külföldi fizetési szolgáltatók szerepét – írta a lap.

Dicky Kartikoyono, a BI fizetési rendszerpolitikai osztályának vezetője szerint a hazai kártyák az országon belül dolgozzák fel a felhasználók magánadatait, és nem számítanak fel érte díjat.

A kártya olyan funkciókat is biztosít, amelyek a kormányzati intézmények számára szükségesek a fizetések lebonyolításához, mint például a leltárakra, a bérleti díjakra, az épületek karbantartására és a hivatalos utazásokra vonatkozó költségvetési kiadások, mondta Kartikoyono.

“Kormányzati fizetési kártyát indítunk útjára, amelyet indonéz hitelkártyának nevezünk. Ez megkönnyíti a költségvetés hatékony felhasználását, és különböző lehetőségeket biztosít, amelyek ösztönzik a közép- és kisvállalkozásokat” – tette hozzá.

Joko Widodo indonéz elnök korábban sürgette a regionális hatóságokat, hogy szokjanak le a külföldi fizetési rendszerekről, és kezdjék el használni a helyi bankok által kibocsátott kártyákat.

Indonéziának meg kell védenie magát a geopolitikai következményekkel szemben, az ukrajnai konfliktus miatt az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által az orosz pénzügyi szektor ellen bevezetett szankciókra hivatkozva.

Márciusban Dodit Proboyakti, az Indonéz Hitelkártya Szövetség (AKKI) elnökségi tagja a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Indonézia az Oroszországról és annak MIR fizetési rendszeréről szerzett tapasztalatokat fogja alkalmazni a hazai pénzügyi hálózat előmozdítása érdekében.

Moszkva nem sokkal azután vezette be saját nemzeti kártyarendszerét, a MIR-t, hogy az Egyesült Államok 2014-ben először szankciókkal sújtotta az országot, és ekkor létrehozták az orosz Nemzeti Fizetési Kártyarendszert, hogy zökkenőmentesen átvegye az összes Visa- és Mastercard-tranzakciót, ha az amerikai székhelyű cégek ismét megpróbálnák lekapcsolni a kártyákat.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑