Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2019. 05. 28.

Dél-Libanon felszabadulásának ünnepe (videó)

2019. 05. 28.

Libanonban május 25-én arra emlékeznek, hogy az ország déli része felszabadult az izraeli megszállás alól.

1978-ban az izraeli hadsereg ugyanis bevonult Libanonba és terület szerzés reményében beavatkozott az éppen zajló libanoni polgárháborúba. Izrael talált olyan  milíciákat akik szövetségre léptek vele és az ő oldalukon vett részt a Bejrút elleni tüzérségi támadásokban 1982-ben. A cionista kormány még ugyanabban az évben bejelentette, hogy Libanon déli részét katonai megszállás alatt fogja tartani és onnan nem vonul ki.

Az izraeli megszállás idején számos atrocitás történt a civil lakosság ellen, az izraeli megszállók ugyanis a nőket és a gyermekeket sem kímélték és válogatás nélkül gyilkolták a libanoni lakosságot.

Politikai okokból pedig nagyon sok embert letartóztattak és mindenkit bebörtönöztek aki ellenezte az izraeli megszállást. A leginkább ismert háborús bűnök  Sabra és Shatila településeken elkövetett tömeges gyilkosságok, melyekben az izraeli megszállók főszerepet játszottak.

Az izraeli megszállással szemben azonban megalakult a libanoni ellenállás és a különböző ellenálló csoportok, de legfőképpen a Hezbollah hősies küzdelme meghátrálásra kényszerítette az izraeli hadsereget. A libanoniak támadásai és rajtaütései súlyos veszteséget okoztak az izraeli megszállóknak. A bátor helytállásnak köszönhetően a megszálló cionista csapatok 2000 május 25-én kivonultak a megszállt dél-libanoni területekről. Azóta ez a nap minden évben az ellenállás ünnepe Libanonban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑