Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 10. 11.

Demilitarizált övezetet hoztak létre Szíriában

2018. 10. 11.

Az iszlamista csoportok hétfőn befejezték a nehézfegyverek kivonását a Törökország és Oroszország által kijelölt demilitarizált övezetből a Szíria északnyugati részén lévő Idleb tartományban.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 17-én állapodott meg a demilitarizált övezetről, amelyet október közepén alakítanak ki. Ez a rész 15-20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd egymással egyeztetve.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta: korábban egy nagy offenzíva készült a szír kormányerők részéről, amihez Oroszország és Irán is csatlakozott volna, viszont ezt Törökország ellenezte. A három külső hatalom egymás partnere ebben a konfliktusban, így

„két barát támadta volna meg egymást”.

A támadás elkerüléséért cserébe Törökország vállalja, hogy az Idleb tartományban lévő iszlamista csoportokat pacifikálja. A támadás azért nem indult meg, mert nagyon súlyos áldozatokkal járt volna: úgy vélik, hogy a tartományban 2-3 millió civil és több tízezer fegyveres lehet, ezért a támadás az emberáldozatok és a puszítás mellett újabb migrációs hullámot is előidézhetett volna.

A szakértő szerint Ankarának nem elsősorban a migrációs válság megakadályozása a fő cél ebben a konfliktusban.

Az egyik szíriai tartomány “bekebelezésével, elfoglalásával” végképp megkerülhetetlen szereplőivé váltak a későbbi szíriai politikai rendezésnek.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Irán tehát kénytelen Törökországot is bevonni az egyeztetésbe. A dolog pikantériája azonban az, hogy Törökország nem kívánja az Bashar Al-Assad által vezetett damaszkuszi kormány maradását támogatni.

Kérdéses tehát, hogy egy későbbi politikai rendezést hogyan lehet végrehajtani,

ha legalább egy, de lehet, hogy két szereplő – mert az USA szerepe változhat – Assad ellen van, Oroszország és Irán álláspontja viszont az, hogy Assadnak maradnia kell – mondta a szakértő.

A régió északi területén 2017-ben már kialakítottak egy övezetet, ahová olyan iszlamisták költözhettek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a háború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

Infostart, InfoRádió nyomán

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑