Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 09. 18.

Demonstráció a török-kurd barátságért

2015. 09. 18.

Több mint tízezer ember vonult az utcára a török fővárosban, hogy tiltakozzon a terrorizmus ellen, illetve kiálljanak a török-kurd békés együttélés mellett.

A másfél hónap múlva esedékes török választás tette aktuálissá a civil szervezetek tüntetését. A másodjára kiírt parlamenti választás tétje, hogy az Erdogan vezette AKP-nak sikerül e kétharmados többséget szereznie parlamentben, hogy alkotmánymódosítással, bevezethessék az elnöki rendszert. A török társadalom nagy része ellenzi Erdogan elképzeléseit, többek között ezért is szerepelt alul az iszlamista kormánypárt.

A belpolitikai játszmában, két központi kérdés is van, ami összefügg egymással. Az egyik a török beavatkozás a szíriai válságba, ami gazdaságilag megtoppantotta a dél-török tartományokat, és milliós számú menekültek árasztották el az országot. Ezen felül a török ellenzéki pártok is osztják a damaszkuszi kormány álláspontját, miszerint Erdogan pártja hozzájárul a terrorszervezetek, köztük az Iszlám Államnak és az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Frontnak szánt fegyverszállítmányok és terroristák eljuttatásához Irakba és Szíriába.

A másik kérdés a kurdok helyzete, amit az AKP rendszeresen kihasználna a társadalmi törésvonalat, és belpolitikai kampányeszközként veti be a kurd kártyát, a közvéleménybe ezzel próbál híveket szerezni magának.

A kurd kérdés azután lett újból központi téma, hogy a nyári választáson az AKP mélyen alul szerepelt a várt eredményekhez képes, még a többséget se tudta megszerezni a parlamentben. Ráadásul a kurd Demokratikus Néppárt átlépte a 10%-os parlamenti küszöböt és bejutott a törvényhozásba.

Az egyik tüntető szerint: A kurd kártyát nem szabad kijátszani, ők nem az ellenségeink, ők a testvéreink, ezért vagyunk itt. Évtizedek óta együtt élünk, nem lehetnek politikai haszonszerzés áldozatai.

A demonstrációban részvevő tüntetők török-kurd barátságot akarják megerősíteni, ahogy ez egyik tüntető mondta: lenne már a békéről beszélni, nem pedig a megosztottságról.

Erdogan politikájának köszönhetően a török-kurd viszony tovább romlott a szíriai polgárháború alatt, mivel az ankarai vezetés minden segítséget megadott a szélsőséges iszlamista terrorszervezetnek, hogy meggyengítsék a szíriai kurd YPG félkatonai szervezetet.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑