Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2017. 05. 29.

Digitális kalifátust épít az Iszlám Állam

2017. 05. 29.

Az Iszlám Állam terrorszervezettel az interneten is fel kell venni a harcot, mert a dzsihadisták „digitális kalifátus” felépítésén dolgoznak – hangsúlyozta a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke hétfőn Berlinben a hivatal 14. éves konferenciáját megnyitó beszédében.

Hans-Georg Maassen A nyugati demokráciák válaszai az iszlamista terrorizmus fenyegetésére című tanácskozáson kiemelte, hogy a dzsihadista szervezet online megjelenését formáló „IÁ 2.0” mindig és mindenhol jelenlévő „digitális, virtuális kalifátust” épít.Az interneten folytatott agitáció és a számos különböző „merénylet-forgatókönyv és elkövetői típus együttélése” révén az IÁ tartós veszélyt jelent a nyugati demokráciákra nézve – húzta alá a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetője.

Európa továbbra is az IÁ célkeresztjében van, és a dzsihadisták kiemelt célpontként tartják számon Németországot. Változatlanul komoly fenyegetést jelent az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is, amely megpróbálhatja nagyszabású merényletekkel ellensúlyozni tekintélye gyengülését – mondta Hans-Georg Maassen.

A német hatóságoknál nyilvántartott potenciális iszlamista terroristák száma elérte a 670-et, a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzatát, a szalafizmust pedig már 10 ezren követik az országban – mondta.
Tavaly öt iszlamista terrorcselekmény történt Németországban, és a hatóságok megakadályoztak legalább hét merényletet – tette hozzá.

A BfV-hez naponta érkeznek esetleges támadásokról szóló információk, és éberségre van szükség a jelentős számban érkezett muzulmán vallású, fiatal férfi, „menedéket kereső és migráns” miatt is, mert nagy részük személyazonossága tisztázatlan és mint fogalmazott – „nem tudunk róluk semmit”.

Az iszlamista terrorizmus elleni harchoz elengedhetetlen a biztonsági szervek nemzeti és nemzetközi együttműködése, a politika, a tudomány és a társadalom összefogása. A német biztonsági hatóságok szervezeti felépítésének átalakítása sem lehet tabu – mondta a BfV vezetője, támogatásáról biztosítva Thomas de Maiziere kezdeményezését, miszerint központosítani kell a föderális berendezkedés miatt széttagolt szerkezetet, így a tartományi alkotmányvédelmi hivatalokat is szorosabban a szövetségi hivatal irányítása alá kell rendelni.

Az adatvédelmi szabályokon is változtatni kell, a többi között javítani kell a terrorgyanús személyek környezetével kapcsolatos információk gyűjtésének gyakorlatát. Így például, amikor a hatóságok értesülést szereznek arról, hogy az IÁ által ellenőrzött területekről visszatér valaki egy Isztambulból induló repülőn, és a 28A jelzésű ülésen utazik, akkor a német hírszerző szolgálatoknak azt is tudniuk kell, hogy ki ül a 28B jelzésű helyen – fejtette ki Hans-Georg Maassen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑