Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 11. 11.

Diplomáciai balhéra készül Izrael az ENSZ-ben

2017. 11. 11.

Saad Al-Haríri libanoni kormányfő lemondását követően Izrael diplomáciai “offenzívára” készül az ENSZ-ben Irán és libanoni szövetségese, a Hezbollah radikális szervezet ellen – jelentette be csütörtökön Jiszráel Kac, az izraeli hírszerző szolgálatok minisztere.

Kac az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában meggyőződését fejezte ki, hogy megérett a helyzet intézkedéseket hozni Iránnak a régióban folytatott tevékenységével szemben. A tárcavezető ezzel összefüggésben kiemelte a libanoni síita milíciának juttatott iráni támogatást.

A miniszter szerint a zsidó állam főleg azt szeretné elérni a nemzetközi közösségnél, hogy – mint mondta – évekig tartó tétlenséget követően szigorúan hajtsa végre a 2006-os tűzszüneti egyezményben foglaltakat.

A libanoni radikális szervezet 2006-ban 34 napos háborút vívott Izraellel, ami a világszervezet által kialkudott fegyvernyugvással ért véget. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadott 1701-es számú határozata értelmében Dél-Libanonban nem tartózkodhatnának fegyveres erők az ENSZ csapatokon, valamint a libanoni reguláris hadseregen kívül, és az összes többi fegyveres csoportot le kellett volna fegyverezni, de a döntés e két pontja nem valósult meg.

Izrael állítása szerint a Hezbollah mintegy 150 ezer különböző típusú rakétát vont össze a térségben, s ennek jelentős részét a határ mentén telepítette izraeli célpontok ellen.

“Saad Al-Haríri libanoni miniszterelnök lemondása leleplezte a Hezbollah valódi arcát” – hangoztatta Kac, aki szerint Irán és a síita radikális szervezet átveszi a hatalmat Libanonban.

Izrael régóta legnagyobb ellenségének tartja Iránt, az iszlám köztársaság fenyegető retorikája,  nukleáris és ballisztikusrakéta programja, valamint az Izrael-ellenes fegyveres csoportoknak juttatott támogatására miatt.

Tel-Aviv emellett árgus szemekkel kíséri figyelemmel Teherán katonai beavatkozását Szíriában, és mélységesen aggódik amiatt, hogy Irán és a Hezbollah egyre nagyobb teret nyer az országban.

Izrael ugyanis attól tart, hogy Irán Szíria területéről indíthat támadásokat, illetve befolyása kiterjesztésére Irak és Szíria területén keresztül egészen a Földközi-tengerig nyúló szárazföldi folyosót akar létrehozni, amelyen keresztül könnyebben szállíthat fegyvereket szövetségesének, a Hezbollahnak.

“Nincs szükség újabb határozatra. Csak a meglévőt kell végrehajtani” – mondta Kac, aki még novemberben az Egyesült Államokba készül, hogy tárgyaljon az ügyről. Hozzátette: Haríri lemondása apropó Izrael számára, hogy kikövetelje az 1701-es számú határozat teljes körű végrehajtását a világszervezetnél.

Kac hangsúlyozta: Izrael diplomáciai megoldást részesít előnyben, de szükség esetén kész katonai erőt is alkalmazni. Hozzáfűzte: Izrael világossá tette, mi az, amit már nem tűr el.

Orientalista.hu – MTI, ATV nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑