Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 07.

Diplomáciai fordulat: Közösen harcolnának Assaddal az öböl menti arab monarchiák

2015. 08. 07.

A szíriai külügyminiszter ma reggel Ománi Szultánságba látogatott ahol kollégájával az ománi külügyminiszterrel találkozott. Az ománi külügyminiszter az arab monarchiák békülő üzenetét közvetítette szír kollégájának.

Walid Al-Muallem szíriai külügyminiszter több mint négy éve nem járt öböl menti arab országokban, miután hazájában kirobbantott konfliktus aktív szereplői az arab monarchiák vezetői megszakították a diplomáciai kapcsolatokat Damaszkusszal.

Omán a külső szaúdi amerikai katari és izraeli nyomás ellenére fenntartotta kapcsolatát Damaszkusszal és a jelek azt mutatják, hogy fontos közvetítő szerepet játszhat Szíria és az öböl menti monarchiák között.

Muallem látogatását megelőzte egy teheráni és moszkvai út  ahol a terrorszervezetek elleni közös fellépésről egyeztettek a felek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy átfogó török és szaúdi feleket is bevonó  közös terrorizmus elleni tervet dolgozott ki. Törökországban és Szaúd-Arábiában is több terrortámadás történt az elmúlt hetekben, amellett, hogy Ankara és Rijad az “arab tavasz” egyik fő támogatója és a Közel-keleten tevékenykedő terrorszervezetek fő szponzora.

Az elmúlt egy héten John Kerry és Szergej Lavrov külügyminiszterek kétszer is egyeztettek a Közel-keleti konfliktusok megoldásáról. A dohai és a kuala lumpuri orosz-amerikai egyeztetések arra utalnak, hogy Washington képtelen egyedül megoldani az általa gerjesztett konfliktusokat és kénytelen Moszkvához fordulni.

A szíriai-ománi egyeztetések után meg nem erősített források szerint a szaúdi külügyminiszter négy év után újra asztalhoz ülni a szíriai kollégájával. A szaúdi finanszírozású terrorszervezetek főként az Iszlám Állam iszlamista szervezet már  vahabita királyság területén is terrortámadásokat hajt végre.

A szaúdi külügyminiszter üzente azt jelenti,hogy Rijad hajlandó elismeri vereségét Damaszkusszal szemben és a lehető legkevesebb veszteséggel szeretne kiszállni a konfliktusból.

Az ománi külügyminiszter közvetítette szír kollégájának a szaúdi és katari üzenetet, miszerint  bizonyos feltételek mellett hajlandóak lennének elzárni a csapokat a terrorszervezetektől, akár csatlakoznának a terrorizmus elleni harchoz is ha Szíria garantálja, hogy megakadályozza a terroristák átszivárgását az öböl menti arab országokba.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑