Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 07. 12.

Doha keze a palesztin belharcban

2017. 07. 12.

Egyiptom közeledik a Gázai-övezet uraihoz – kiegyezést hozhat a szorult helyzet.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke vasárnap Kairóban találkozott Abdel-Fattáh es-Szíszi egyiptomi vezetővel, hogy tisztázza, mit jelent Egyiptom közeledése a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalomhoz – mondták el névtelenül nyilatkozó palesztin tisztségviselők. A közeledés nemzetközi diplomáciai esemény, amelynek szálai sokkal messzebbre vezetnek, mint ahogy az aprócska, túlzsúfolt terület indokolná.

Kairó az elmúlt időszakban Abbász háta mögött közeledni kezdett a Hamász új politikai vezetőjéhez, Iszmáil Haníjéhez. A politikai megosztottság régóta megbénította a két részre szakadt Palesztina fejlődését.

A Ciszjordániában egyeduralkodó Fatah és a Gázát irányító Hamász között éles ideológiai ellentét van. Utóbbi, a fiatalabb, kérlelhetetlenebb alakulat az Abbász vezette Fatahot azzal vádolja, hogy elkényelmesedett, és adottnak tekinti a palesztin érdekek képviseletét, pontosabban az irányítást, de valójában egy helyben toporog, és elfogadja Izrael hegemóniáját.

A Hamász az oslói békemegállapodás előtt született, egyértelműen kötődik a Muzulmán Testvériséghez, ahhoz a radikális iszlamista csoporthoz, amely Egyiptomban a múlt század húszas évei óta be van tiltva, de az arab tavasz nevű eseménysorozat idején hatalomra került Kairóban, s egy év után a hadsereg vetett véget dicstelen regnálásának.

Beszédes tény, hogy a Hamász vezetőit egy időben egyenként vadászta le Izrael, így Hálid Me­sál, a szervezet politikai irányítója Damaszkuszban élt a kormány védelme alatt. A szíriai helyzet romlásával Me­sál Doha segítségét kérte és kapta meg, így nyílhatott Ha­mász-iroda a katari fővárosban.

A Hamász 2007 óta irányítja a Gázai övezetet. A hatalomgyakorlásról kevés információ kerül ki, de voltaképp működik a keskeny földnyelv közigazgatása, ahogy az is nyilvánvaló, hogy Izraellel is megszülettek azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik a Gázai övezet és Izrael egymás mellett élését.

Ennek szintén Katar lehet a kulcsa, amely az évek során mintegy 400 millió dollárt ölt bele a gázai infrastruktúra fejlesztésébe, s tavaly maga Tamim bin Hamad al-Táni katari emír jelentette be, hogy 30 millió dollárral segíti ki a gázai állami alkalmazottakat a gázai kormány pénzzavara miatt.

Katar viszont épp az Öböl-térség fekete báránya, s a négy állam bojkottot hirdetett ellene, köztük van Egyiptom is. Kairó megkerülhetetlen szereplője a Közel-Keletnek, sarokköve a rendkívül törékeny izraeli–palesztin békének, egyben szoros szövetségese Szaúd-Arábiának, az Egyesült Államoknak, és hagyományos képviselője a palesztin érdekeknek. Ezért is meglepő az egyiptomi kormány és a Ha­mász közeledése.

Iszmáil Haníje júniusban Kairóban tárgyalásokat folytatott Mohammed Dahlannal, a palesztin elnök legfőbb politikai riválisával. Mint az MTI megírta, Dahlant korábban Abbász kérésére kizárták Fatahból, és száműzetésbe kényszerítették, de ő továbbra is a Fatah reformszárnya vezetőjének tekinti magát, nem beszélve arról, hogy jelentős támogatottsága van a nép körében is.

Az egyik gázai vezető egy jordániai televíziónak felvázolta a Hamász terveit: eszerint feloszlatják az övezetet jelenleg vezető tanácsot, és úgy szervezik újjá, hogy részt kapjon benne minden palesztin frakció és a Fatah Dahlan-féle reformszárnya is.

A gázai fegyverek és a belügyminisztérium fölött továbbra is kizárólag a Hamász fog rendelkezni, de Dahlan felelne a civilek ügyeiért és külügyminiszterként eljárhatna a földsáv képviseletében. Dahlan gyűjtené az adományokat, ő intézné az Izraellel fenntartott kapcsolatokat és a határellenőrzés ügyeit. Az Egyiptommal és több arab állammal kiváló kapcsolatokat ápoló Dahlan első jelentős feladata a gázai áramellátás válságának a megoldása lenne, és már sikerült is megállapodnia Kairóval az üzemanyag-szállításról, amiért havonta fizetni fognak Gázából.

Egyiptom a kapcsolatok felmelegítése, valamint az áramellátás támogatása fejében azt várja a Hamásztól, hogy segítse felszámolni a Sínai-félszigeten tevékenykedő, az Iszlám Államhoz hű fegyveres csoportokat.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑