Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 11. 12.

Donald Trump Assadot támogatná a “mérsékelt lázadók” helyett

2016. 11. 12.

Először adott interjút Donald Trump elnökké választása óta, mely során megerősítette, hogy nem fogja Obama politikáját követni Szíria kapcsán, hanem azon lesz, hogy kiegyezzen Oroszországgal és Bashar al-Assad szír elnökkel.

A szír háború kezdetekor már Barack Obama volt hatalmon, aki szerint Amerika minden erejét az úgynevezett “mérsékelt lázadók” kiképzésére  és támogatására kell fordítani, hogy aztán azok legyőzzék az Iszlám Államot, majd átvegyék a hatalmat Szíriában, miután Assad megbukott.

Ez a hozzáállás azonban később végzetesnek bizonyult: Washington ugyanis képtelen volt betartani azt az Oroszországnak tett ígéretét, hogy szétválasztja a valódi mérsékelteket a terroristáktól, s végezetül oda jutott az Egyesült Államok, hogy nyíltan támogatott olyan szervezeteket, melyeket a nemzetközi közösség is terrorszervezetnek titulált.

Trump szerint Assad “nem egy jó fickó”, de őt kell támogatni

Trump a Wall Street Journal-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok inkább az Iszlám Állam elleni harcra kéne fókuszáljon, ahelyett, hogy rendszert akarna váltani Szíriában.

“Az én állásfoglalásom az, hogy te harcolsz Szíriával, Szíria harcol az Iszlám Állammal, és neked meg kell szabadulnod az Iszlám Államtól. Oroszország teljes mértékben Szíria mellett áll, és most ott van neked Irán is, mely nekünk köszönhetően újra erőssé válik, s mely szintén Szíriát támogatja… Most pedig a lázadókat támogatjuk Szíriában, pedig azt sem tudjuk, egyáltalán kik ezek az emberek?”

Széleskörűen dokumentált az a tény, hogy a szír “mérsékelt lázadóknak” szánt amerikai fegyverszállítmányok végül gyakran szélsőségeseknél kötöttek ki, akik az USA adományát arra használták fel, hogy civil célpontok tömegei, valamint a szír kormányerők ellen indítsanak támadásokat.

Az is tudott, hogy a szeptember 17-én Deir Ez-Zor ellen indított amerikai légicsapás vezetett ahhoz, hogy végül dugába dőljön az Oroszország által indított békekezdeményezés.

A frissen megválasztott elnök viszont arra figyelmeztet, hogy ha Amerika Assad ellen támad, akkor végül Oroszországgal fog szembe kerülni, valamint arra is kitért, hogy amikor Líbiában vagy Irakban eltávolították a vezetőket, akkor annak végül káosz és terror lett az eredménye.

Reménykedésre ad okot Trump hozzáállása, aki azt is beismerte, hogy egy “gyönyörű levelet” kapott az orosz elnöktől, Vlagyimir Putyintól, valamint arról is beszélt, hogy a gesztust hamarosan telefonbeszélgetéssel fogja viszonozni.

Oroszországban bizakodnak                               

Amikor kiderült, hogy Donald Trump nyerte a választásokat, Putyin gyakorlatilag azonnal reagált és reményét fejezte ki, hogy helyreállíthatják végre a kétoldalú kapcsolatokat Oroszország és az Egyesült Államok között.

Dimitrij Peskov moszkvai kormányszóvivő Trump kapcsán arról beszélt az Associated Press-nek korábban, hogy a két elnök “nagyon egyforma (…) a nemzetközi ügyek alapvető megközelítésében”, valamint arról is szót ejtett, hogy a 70 éves üzletember “nagyon kemény támogatója az országaink közötti jó kapcsolatnak”, mely szerinte azért is fontos, mert a két ország “együttes felelősséget visel a világ stratégiai stabilitásáért és stratégiai biztonságáért.”

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑