Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 01. 17.

Donald Trump csökkenti az ENSZ-támogatást

2018. 01. 17.

Az amerikai elnök megfelezte az ENSZ egyik legfontosabb segélyszervezetének támogatását. Szerinte haszontalan, amit csinálnak.

Az Egyesült Államok visszatartja több mint a felét annak a pénznek, amelyet a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségnek (UNRWA) szánt – jelentette be a washingtoni külügyi szóvivő hozzátéve, hogy a szervezet további támogatását bizonyos reformokhoz kötik, mert az elnöknek kétségei vannak az effajta szervezetek működését illetően.

És ez a jobbik verzió. Egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondja, hogy Donald Trump tanácsadói a támogatás teljes megvonásának lehetőségét is megvitatták.

A külügyi szóvivő, Heather Nauert azt hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy lemondanának a közel-keleti békefolyamatról, továbbra is dolgoznak a tárgyalások újraindításán, ez nagyon fontos a Trump-adminisztráció számára. A támogatásról a külügyminiszter mindent mérlegelve, az utolsó pillanatban döntött – tette hozzá.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetői csalódottak, és azt mondják, ez nyilván azzal függ össze, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A szervezet egyik tisztviselője, Wasel Abu Yousif is erről beszélt mondván, hogy az amerikai elnöknek nem volt joga ehhez. A döntéssel ellentmond a nemzetközi jognak és a vonatkozó megállapodásoknak is. Felszámolja a lehetőségét annak, hogy Jeruzsálem Palesztina fővárosa lehessen. De Jeruzsálem mindig is Palesztina fővárosa marad – mondta. A másik ügy, a támogatás visszatartása, nyilván arról szól, hogy lehetetlenné tegye a palesztin menekültek hazatérését.

Az ENSZ főtitkára is csalódottságának adott hangot mondván, hogy nem tudott a támogatás csökkentéséről, és nem örül neki, mert az ügynökség munkája nagyban hozzájárul a térség stabilitásához.

Ha az ügynökség megkapná a visszatartott 65 millió dollárt is, akkor alig több mint 120 millió dollárja lenne, ami nagyjából a harmada annak, amennyire szüksége volna.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑