Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 10. 26.

Donald Trump szerint jobb lenne a világ Szaddám Huszeinnel és Kadhafival

2015. 10. 26.

A világ kétségkívül jobb lenne, ha Szaddám Huszein iraki és Moammer Kadhafi líbiai diktátor még mindig hatalmon lenne – mondta az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját vezető Donald Trump egy vasárnap közzétett interjúban.

“Nézze meg Líbiát! Nézze meg Irakot! Korábban nem voltak terroristák Irakban. Ő (Szaddám Huszein) azonnal megölte őket. Irak mára a terrorizmus Harvardjává vált” – hangsúlyozta a milliárdos üzletember a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Huszeint és Kadhafit katonai intervencióval távolították el a hatalomból 2003-ban, illetve 2011-ben, és mindkettejükkel végeztek is.

“Őszintén szólva sem Irak, sem pedig Líbia nem létezik többé. Darabokra törtek. Ott nincs többé semmiféle ellenőrzés. Nem lehet tudni, mi történik” – folytatta Trump.

A republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint a Közel-Keleten tapasztalható példa nélküli erőszakot elnézve “középkori időket élünk” egy “hihetetlenül veszélyes és szörnyű világban”, ahol “az embereket lefejezik és vízbe fojtják”. Mint hangsúlyozta, ezért tartja fontosnak a hadsereg erősítését. A Trump-doktrína egyszerű: “az erőt jelenti” – fogalmazott.

“Líbia egy katasztrófa. Irak egy katasztrófa. Szíria egy katasztrófa. Az egész Közel-Kelet az. Az egész teljesen felrobbant Hillary Clinton (volt külügyminiszter) és (Barack) Obama (elnök) ideje alatt” – mutatott rá, közvetlenül bírálva ezzel az Obama-kormány külpolitikáját és a demokraták vezető elnökjelölt-aspiránsát, aki 2009 és 2013 között volt az Egyesült Államok külügyminisztere.

Hillary Clintonról szólva Trump azt mondta, hogy nem “ellenségnek”, hanem “ellenfélnek” tekinti, akit könnyen le lehet győzni, ha az ember az eddigi munkásságát veszi alapul.

Trump a republikánusok között fő riválisának számító Ben Carsonnal kapcsolatban egy vasárnapi Twitter-üzenetében azt írta, hogy míg a nyugalmazott idegsebész “egész életében soha egyetlen munkahelyet sem teremtett (vagyis hát egyet mégiscsak, az oldalán dolgozó nővérét)”, ő már több ezret létrehozott.

A republikánus vagy a republikánusokkal szimpatizáló szavazók szerint Donald Trump a legerősebb jelöltjük a 2016-os elnökválasztásra – derült ki az AP-GfK vasárnap közzétett reprezentatív felméréséből. Tíz republikánus szavazóból hét úgy véli, hogy az ingatlanmágnás megnyerné a 2016 novemberében esedékes elnökválasztást.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑