Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Menekültügy

2018. 08. 12.

Dr. Spedil Bianka: Hazatérhetnek a szíriai menekültek (videó)

2018. 08. 12.

A magyar kutatónő szerint a kivándorlás Szíriából már nem indokolt, miután a terrorizmust sikeresen felszámolták.

 Dr. Spedil Bianka magyar kutató és orientalista hangsúlyozta, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült szíriaiak helyzete országukban sokkal jobb, mint a más országokban, különös tekintettel Libanonra, Törökországra, a Balkánra és jó néhány európai országra, az ott tartózkodásukat szabályozó helyi politikai rendszerek miatt, jelezve, hogy a migráció indokolatlanná vált, miután a terrorizmus felszámolásra került és a polgárháború bejeződött, aminek köszönhetően országukban újra helyreállt a biztonság.

 A Miniszterek Tanácsa nemrégiben létrehozott egy koordinációs testületet a jelenleg külföldön tartózkodó, a terrorizmus miatt országukat elhagyni kényszerült szíriai menekültek városaikba és falvaikba való visszatérésének elősegítése céljából, olyan konkrét lépések megtételével és gyakorlati intézkedések foganatosításával, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy úgy folytathassák mindennapi életüket és munkájuk gyakorlását, ahogy azt a háború előtt tették.

 Szíriában tett látogatása során, a SANA szíriai állami hírügynökségnek adott interjújában, Speidl elmondta, hogy a hét éven át tartó háború és a terrorizmus ellenére, Szíria továbbra is erős szuverén állam maradt, amelynek sikerült megőriznie területi integritását, kiemelve a szíriai arab hadsereg háborúban tett erőfeszítéseinek és állhatatos küzdelmének, valamint a szíriai emberek kitartó és áldozatkész szerepvállalásának jelentőségét, amelynek köszönhetően sikerült az ország területe nagy részének biztonságát helyreállítani.

 Speidl rámutatott, hogy az európai országok biztonságát is fenyegetik azok a terroristák, akik Európába érkezve menekültnek adják ki magukat, hangsúlyozva, hogy Európának is kötelessége lenne segíteni és támogatni Szíriát a terrorizmus elleni küzdelmében.

 A nyugati és európai közvéleményt illetően Speidl úgy véli, hogy néhány nyugati újságíró szavaiban, a különböző kormányok és eltérő politikai álláspontok nyomásgyakorlásának hatására, nyilvánvaló aggodalom fejeződik ki Szíria jelenlegi helyzetével kapcsolatban, ami nem más, mint a szíriai helyzet totális félreértése. Láthatóan próbálják a szíriai kormányt befeketíteni, anélkül, hogy az emberek számára világossá tennék, hogy az a terrorista szervezet, amely az ártatlanok meggyilkolásért és az ország infrastruktúrájának elpusztításáért felelős, csakis külső támogatás által maradhatott idáig életben és követhette el szégyenletes bűntetteit az országban.

 Speidl látogatást tett a terrortámadások által érintett területeken, ahol szomorúságát és fájdalmát fejezte ki a mérhetetlen pusztítás, és az azt elszenvedő szíriaiak, különösen a gyermekek miatt, hozzátéve, hogy Szíria kivételes országnak számít, a szíriai nép mérhetetlen áldozatkészsége, hazájának szeretete és országához való töretlen hűsége és ragaszkodása miatt.

 A magyar kutató elmondta, hogy országa, az Európai Unió tagjaként igyekezett semleges politikát folytatni a szíriai események tekintetében, megjegyezve, hogy nyilvánvalóan nem létezik teljesen független politika. Ugyanakkor hozzátette, hogy a maga részéről nem ösztönözi és nem is helyesli a Szíriából történő kivándorlást. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben lehetővé válik a Magyarország és Szíria közötti kétoldalú kapcsolatok újjáélesztése.

 Speidl szerint a véres események rendkívül negatív pszichológiai hatással bírtak a szíriai emberekre, amely komoly erőfeszítések megtételét teszi szükségessé a pszichológiai segítségnyújtás területén. Különös tekintettel a jövő nemzedék gyermekeire, és a túlélő fiatalokra, akik más országokban képzett szakemberek tudásának és széleskörű tapasztalatainak alkalmazása révén szakszerű ellátásban részesülhetnének, pszichológiai rehabilitációs kezelések által.

 “Szíria a méltóság és szépség országa, a világnak sosem szabad megfeledkeznie arról, hogy Szíria a civilizáció bölcsője” – mondta befejezésül a magyar kutatónő.

Orientalista.hu – Vivkamar, SANA Szíriai Állami Hírügynökség

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑