Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2019. 12. 26.

Dúl a harc Idleb tartományért: a Szíriai Arab Hadsereg célja az M5 országút elfoglalása

2019. 12. 26.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei súlyos csapást mértek az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalícióra és törökbarát dzsihádista csoportokra Idleb tartomány déli részén.

A hadműveletek december 19-én történt megindulása óta a hadsereg, a Tigris Alakulatok és parancsnokuk Szuhail Al-Hasszan vezérőrnagy vezetésével több mint két tucat települést szabadítottak fel, közöttük a legnagyobb lakosságszámú Al-Tahat. A továbbiakban a szíriai kormánycsapatok olyan távolságba kerültek, hogy tovább tudnak nyomulni Dzsardzsanaz és Maarat Al-Numan felé, amelyek a megszálló vahhabita terrorszervezetek fő erősségeinek számítanak Idleb tartomány itteni részén. A militánsok eddig legalább két ellentámadással próbálkoztak, amelynek során öngyilkos merénylők vezette, robbanóanyaggal megrakott gépjárműveket is felhasználtak, azonban képtelenek voltak megállítani a szíriai csapatok előretörését.

A szárazföldi offenzíva a Szíriai Légierő és az Orosz Légi és Kozmikus Erők légi támadásainak a fedezetében indult meg, amelyek porrá zúzták a szélsőséges vahhabita fegyveresek erődített állásait. A Szíriai Arab Hadsereg még rakétacsapást is mért (föld-föld osztályú harcászati rakéták felhasználásával) a megszálló militánsok fegyverraktáraira Rasz Elhiszn és Al-Babszka közelében, amelyek a szíriai-török határnál fekszenek.

A Szíriai Légierő figyelmeztető csapásokat hajtott végre egy török katonai menetoszlop közelében, amely Kafar Awid térségében haladt. Ezek a katonai műveletek demonstrálják, ha Ankara még abban reménykedik, hogy felhasználhatja élő pajzsként a csapatait a vahhabita militánsok megmentésére, akkor nagyot téved, figyelembe véve az Idleb tartományi zónában tartózkodó megszálló török katonák létszámát.

Ezenkívül az Idleb tartomány déli részén induló szíriai szárazföldi hadműveletet Moszkva és Damaszkusz nyilvánvalóan összehangolták az Orosz Haditengerészeti Kötelék hadihajói és a Szíriai Haditengerészet közös hadgyakorlatával, ami a Földközi-tenger keleti partvidékén zajlik. Mindez arra utal, hogy Moszkva és Damaszkusz egyaránt számítanak rá, hogy idegen nagyhatalmak, amelyek a szíriai földeket megszállva tartó vahhabita terroristákat támogatják, katonai provokációkat hajthatnak végre, hogy megpróbálják megmenteni az általuk protezsált dzsihádistákat.

Az úgynevezett “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) londoni székhelyű egyszemélyes propaganda szervezet szerint a militáns csoportok több mint száz tagja halt meg az összecsapásokban. Az Orosz Honvédelmi Minisztérium közleménye alapján 200 fő vahhabita terrorista halt meg és sebesült meg az Idleb tartományban zajló harcok során. Orosz hivatalos adatok szerint a Szíriai Arab Hadsereg vesztesége 17 fő hősi halott katona és 42 fő sebesült. Az Al-Kaida terrorhálózat részét képező Hajat Tahrir Al-Sham és a török támogatású “Nemzeti Felszabadító Front” nevet viselő dzsihádista csoportok azt állították, hogy az “Asszad-rendszer” súlyos veszteségeket szenvedett és minden állítás, ami a hadsereg előretöréséről szól csak “Asszad-párti propaganda”. A vahhabita terrorszervezetek szerint a “mérsékelt ellenzék” csak “taktikai visszavonulást” hajtott végre.

Az ISIS terrorszervezet mindeddig sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint az Idleb tartományt megszálló (és nagyhatalmak, nemzetek feletti érdekcsoportok támogatását élvező) elvbarátaik. December 21-én az ISIS terrorszervezet rejtőzködő sejtjei drón támadásokat hajtottak végre a Homszi olajfinomító, az Al-Rajan földgáz-elosztó állomás és egy földgáz-feldolgozó üzem ellen Homsz tartományban. A felfegyverzett drónokkal végrehajtott támadás miatt le kellett állítani az üzemek működését és tüzek keletkeztek, amelyeket később elszigeteltek és eloltottak az illetékes hatóságok. Egy nappal korábban egy ISIS terrorista sejt három szíriai katonát ölt meg Khanasszer közelében, Aleppo tartományban. December 22-én az ISIS terrorszervezet propaganda felületei szerint fegyvereseik megöltek két orosz katonát Daraa tartományban. Ebben az esetben semmilyen képi bizonyítékkal nem szolgáltak, ami bizonyítaná az állításukat.

Az ISIS terrorszervezet megnövekedett aktivitása a Szíriai Arab Hadsereg Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet és más megszálló dzsihádista csoportok elleni hadműveletei közben arra utal, hogy az ISIS közvetlenül segíti az Idleb tartományi Al-Kaida terrorista kollégáit.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑