Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2017. 09. 14.

Dupla annyi gyerekkatona harcol a Közel-Keleten

2017. 09. 14.

Az ENSZ legfrissebb tanulmánya szerint egyre több kiskorú kezébe kerül fegyver a konfliktusok sújtotta közel-keleti és észak-afrikai régióban.

Az ENSZ gyermekvédelmi szerve, a Unicef által közölt adatok alapján a térségben mindent ötödik gyermek, mintegy 28 millió fő szorul azonnali humanitárius segítségnyújtásra. A véres harcok miatti kilátástalan jövő, és a pénzhiány arra kényszeríti a családokat, hogy a gyerekeiket már fiatal korukban munkára fogják, a lányukat pedig hasonló okokból amint tehetik férjhez adják.

Az utóbbi egy évben duplájára növekedett a harcokban résztvevő kis- és fiatalkorúak száma, jelentette ki a brit lapnak az Unicef regionális vezetője. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy míg korábban elsősorban harctámogató szerepet töltöttek be a gyermekek, pl. megfigyelők, vagy felcserek voltak, addig mostanra aktív harci feladatokat is ellátnak.

A legrosszabb helyzet Jemenben tapasztalható, itt 1700-at is meghaladj a harcokban résztvevő kiskorúak száma. Az Arab-félsziget délnyugati csücskében fekvő polgárháború sújtotta országban közel 19 millióan szorulnak segélyekre, 7 millió főt pedig az éhezés veszélye fenyeget. Szudánban és Líbiában hasonlóan rossz a helyzet, ezekben az országokban ugyancsak számottevő a gyerekkatonáról tudnak a nemzetközi szervezetek.

Szíriában 12 millió gyermek nélkülöz, míg Irakban további 5 millióan szenvednek az Iszlám Állam és a kormányerők között folyó harcok miatt.

Orientalista.hu – Hirado.hu, The Guardian

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑