Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 06. 16.

Duplájára nőtt az Európában elfogott dzsihadisták száma

2017. 06. 16.

Nagyobb biztonságot jelent az európai kontinens számára az elfogott dzsihadisták rohamosan növekvő száma? Az elmúlt két év alatt megkétszereződött az Európában letartóztatott szélsőséges iszlamisták száma. 2016-ban összességben 142 sikertelen, meggátolt vagy végrehajtott terrortámadás volt, ami 718 ember elfogásával végződött.

A Deutsche Welle legújabb írásában az Europol legfrissebb éves jelentésére hivatkozva azt vizsgálja, hogy milyen szempontból változott az európai terror, kik segédkeztek az elmúlt évben a merényletek végrehajtásában, és hogyan lehetne gátat szabni a szűnni nem támadásoknak, melyeket az Iszlám Állam ideológiáját követők a nyugati kultúrák lerombolásáért hajtanak végre.

Egyre több a letartóztatott dzsihadista

Európa vezető bűnüldöző szervezete arra hívta fel a figyelmet a terrorizmusról szóló éves jelentésében, hogy drasztikus növekedésnek indult a letartóztatott dzsihadisták száma a 2014-es számadatokhoz képest. Míg három éve 395 terrorcselekménnyel vádolt személyt tartóztattak le, 2016-ban ez a szám már a 718-at is elérte. A támadások száma ezzel egy időben csökkenésnek indult. Míg a 2014-es adatok 17 terrortámadásról számolnak be, 2016-ban 13 hasonló merénylet történt, melyek közül hatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára.

Bár a bűnügyi és titkosszolgálati szervek általában nem szeretnek részletesen beszámolni a meghiúsított merényletekről, a jelentés tartalmazza a sikeres vagy meghiúsított európai terrortámadások számát: 2016-ban 142 ilyen merényletet sikerült megakadályozni, ezeknek a felét Nagy-Britanniában szervezték.

Komolyabb szerep jut a nőknek a terrortámadásokban

A jelentés megállapította, hogy egyre aggasztóbb, hogy a nők és a gyerekek egyre fontosabb szerepet jászanak a terrorcselekmények kivitelezésében. Azt is kijelentik, hogy a nyugati országokból származó női dzsihadisták könnyebben rávehetők egy terrortámadás végrehajtására, mint a férfiak. Ezt bizonyos szinten a brit adatok is alátámasztják, ahol a terrorvád miatt letartóztatott személyek negyedét a nők tették ki. Az Europol szerint a nők támadásaikkal másokat is hasonló merényletek szervezésére inspirálhatnak, és egyre aktívabb szerepet töltenek be a merényletek kivitelezésében.

Franciaország és a börtönök

Összességben több mint ezer letartóztatást rendeltek el Európa-szerte 2016-ban terrorcselekményekkel kapcsolatban. Franciaország vezeti a letartóztatottak listáját, ők 456 személyt fogtak el, az elkapott emberek harmada ráadásul nagyon fiatal volt, 25 éven aluliak voltak.

A letartóztatott dzsihadisták számának növekedése nem csak a biztonsági szolgálatok sikerét bizonyítja. Az egyre több erőszakos elkövető megjelenése összefüggésben áll az Európát elárasztó migrációs hullámmal.

Az elkapott potenciális terroristák száma pedig a börtönradikalizáció ismeretében kifejezetten veszélyes változást jelenthet. Franciaországban óriási okoz a büntetésvégrehajtó intézményekben eluralkodott káosz. Sokszor nem az elkövetett bűncselekmények szerint, hanem etnikai alapon helyezik el a rabokat, így a bezárt fiatalok tovább radikalizálódhatnak a rácsok mögött új mentoraikkal.

Farhad Khosrokhavar párizsi szociológus egyik híres könyvében, a Radikalizáció nevű olvasmányban a muszlim vallás erőszakosságáról ír. Több száz hátrányos helyzetű muzulmán fiatallal készített interjút a börtönben történő iszlamizáció veszélyeiről, könyvében ő is a hazatérő dzsihadisták felosztásáért lobbizott:

“A dzsihád az egyetlen eszköz, amivel meg tudják szentesíteni a társadalom ellen érzett gyűlöletüket. Ha már radikalizálódtak, utána jöhet az iszlám vallás” – mondta a szociológus.

Már nem csak a hazatérő dzsihadistáktól kel tartani

A Szíriában és Irakban használt, “otthoni készítésű” robbanószerkezetek ugyanolyan veszélyt jelenteken az európai közbiztonságra, mint a kalifátusi területekről hazatérő dzsihadisták. A kormányok épp ezért kiemelt figyelmet szentelnek a dzsihadista drónok okozta fenyegetések, mivel az európai dzsihadisták ezeket a fegyvereket is megpróbálhatják lemásolni.

A május 22-i manchesteri terrortámadó is egy otthon készített, hátizsákba gyömöszölt bombát robbantott fel Ariana Grande koncertje után a stadionban, ugyanolyat, mint amilyen szerkezettel az al-Kaida vagy az Iszlám Állam “katonái” robbantgatnak keleten.

Pokolgép robbant egy angliai koncert végén

A konfliktuszónákban használt Iszlám Állam-féle bombák és autóba szerelt szerkezetek már-már az alaptudás részévé váltak a terrorszervezet berkein belül, így könnyedén megismételhetik őket Európa területén is – figyelmeztetett Rob Wainwright Europol-vezető.

Sok Európából érkező külföldi dzsihadista döntött úgy, hogy a kalifátusi élet mégsem nekik való. Sokszor a missziók brutalitása, sokszor harcostársaik rémisztették meg őket. De ezeket a kiábrándult, megijedt személyeket nem tudjuk elkülöníteni a terrortámadásra készülő hazatérő dzsihadistáktól. Az Europol igazgatója ebből a szempontból egyáltalán nem tűnik derűlátónak:

Meglátása szerint a szeparáció kudarcánál mindig nagyobb hangsúlyt fog kapni a tény, hogy a jelenlegi rendszerekkel egyszerűen nem tudjuk megakadályozni azt, hogy terroristák utazzanak vissza Európába, így a fenyegetettség hosszú ideig nem fog megszűnni.

Még mindig nem tanultunk meg osztozkodni

Az Europol jelentése szerint szorosabb együttműködésre van szükség a tagállamok közti információcserében. Ez a kijelentés azért is érdekes, mert először 2014-ben bizonygatták az együttműködés pozitív hatásait, miután két bosnyák származású bécsi lány kiszökött az Iszlám Államhoz, és titkos útjukkal belecsöppentek a világsajtó kalifátusi vérkeringésébe. A lányok esete után viszont rengeteg gyanús személy járta be Európát – köztük többen tömegmészárlást követtek el.

A terroristák nem tisztelik, és nem ismerik el a határokat” – szögezte le az EU biztonsági vezetője, Julian King is. Meglátása szerint ahhoz, hogy legyőzzük őket, el kell fogadnunk azt, hogy egymásra vagyunk utalva, az információt és a szakértelmet nem gyűjtögetni, hanem megosztani kellene.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Deutsche Welle)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑