Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 09. 09.

Dzsihadisták családtagjait szállították át egy deradikalizációs központba Szíriában

2020. 09. 09.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjaihoz köthető külföldi nőket és gyerekeket szállítottak át egy menekülttáborból a szíriai kurd erők egy másik táborba, ahol egy úgynevezett deradikalizációs programban vesznek részt – közölte kedden egy helyi tisztségviselő.

Július óta mintegy 76 család hagyta el a túlzsúfolt al-holi menekülttábort, hogy a rozsi táborba kerüljenek át – közölte az AFP francia hírügynökséggel Seikmusz Ahmed kurd tisztségviselő, hozzátéve, hogy az átszállítás összesen 395 családot érint.

Az illetékes elmondta, hogy olyan, kevésbé radikalizált emberekről van szó, akik hajlandóak részt venni a reintegrációs folyamatban. “Megbánásukat fejezték ki amiatt, hogy csatlakoztak az Iszlám Államhoz, és azt kérték, hadd térhessenek vissza hazájukba, hogy visszailleszkedhessenek a társadalomba” – mondta.

A dzsihadisták elleni harcból oroszlánrészt vállaló kurd erők több tábort működtetnek az általuk ellenőrzött északkelet-szíriai térségben, köztük az al-holit és a rozsit.

A táborokba több ezer embert helyeztek el, akik a dzsihadisták elleni harcok elől menekültek el, mindazonáltal az Iszlám Állam tagjainak családtagjai is ott tartózkodnak, köztük több ezer külföldi állampolgár és gyerekeik.

Civil szervezetek vészharangot kongattak az al-holi táborban uralkodó életkörülmények miatt, ahol mintegy 65 ezer ember – szíriaiak, irakiak és külföldiek – él.

A táborból augusztusban koronavírus-fertőzéses eseteket is jelentettek, és az elmúlt hónapokban több, Iszlám Állam-támogatókat is érintő incidens történt, volt, aki megpróbált megszökni, mások őrökre vagy civil szervezetek alkalmazottaira támadtak. Seikmusz elmondása szerint a rozsi létesítményt kibővítették, hogy odaszállítsák azokat, akik azt kérték, hogy elhagyhassák az al-holi tábort.

A kurdok által működtetett táborokban összesen mintegy 12 ezer külföldi nő és gyerek tartózkodik. A kurdok azt kérik a nyugati országoktól, hogy telepítsék haza őket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑