Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 11. 05.

EBESZ szerint tisztességtelen volt a török választás

2015. 11. 05.

Túl sok volt az erőszak és a félelem. A nemzetközi megfigyelők szerint tisztességtelen volt a vasárnapi választás Törökországban.

Erdogant a török államfőt támogató Igazság és Fejlődés Pártja (AKP a vasárnapi választásokon közel 50%-ot ért el, így megszerezte a többséget az ankarai törvényhozásban. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőit viszont aggasztják a kormányzópárt választási győzelményének körülményei.

„Sajnos arra a következtetésre kellett jutnunk, hogy a kampány tisztességtelen volt. Túl sok volt az erőszak és a félelem, márpedig a félelem ellensége a demokráciának és a szabad választásnak.” – mondta Andreas Gross a megfigyelőcsoport vezetője.

A júniusi választás során először került be kurdbarát párt a török parlamentbe. Ezután elszabadultak az indulatok. Kurdok lakta területeken mindennapossá vált az erőszak. A török hadsereg és a kurd Munkáspárt között megújultak a harcok. A kurdok által szervezet tüntetéseken merényleteket követtek el. A kurdok a kormányzópártot hibáztatták, Erdogan viszont az Iszlám Államot nevezte, meg mint elkövetőt és háborút hirdetett ellene, ami hamar a kurd fegyveres erők ellen irányult.

Ezzel párhuzamosan a kormány és a bíróság több sajtóorgánumot szüntetett be, vagy cserélte le vezetőit. Több újságírót az elnök megsértésének vádjával letartóztatták.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑