Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 05. 13.

Ebolajárvány és éhínség fenyeget Kongóban

2018. 05. 13.

A legrosszabb forgatókönyvre készül az Egészségügyi Világszervezet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol egy újabb ebolajárvány kitörése ellen küzdenek.

A WHO a lehető leggyorsabban igyekszik oltásokat küldeni az ország északnyugati részén fekvő Bikoróba, ahol az elmúlt hetekben történt 18 halálesetet tulajdonítanak a vírusnak.

– Ez egy távoli vidék – mondta Peter Salama, a WHO vezérigazgató-helyettese, – ami bizonyos megnyugvást jelenthet a járvány terjedése szempontjából. A gond azonban az, hogy máris három külön helyszínről jelentettek fertőzéseket egy bő 60 kilométeres sugarú körben.

Az egészségügyi szakemberek abban bíznak, hogy az ebola elleni úttörő vakcina megelőzheti az újabb elterjedését annak a vírusnak, amely 11 ezer embert ölt meg a 2014-es járványban. Április eleje óta 32 igazolt, vagy ebolagyanús fertőzést regisztráltak Kongóban.

Gyermekek az éhhalál küszöbén Kongóban

Miközben a világ az újabb kongói ebolajárványra figyel, az UNICEF pénteki jelentése szerint legkevesebb 770 ezer gyermek súlyosan alultáplált az ország kasai régiójában. Az ENSZ Gyermekalapja eddig 88 millió dollárnyi segélyt kért az országrésznek, de ennek csak a negyede érkezett meg.

Kongó ezen részén évtizedek óta nem látott erőszak tört ki 2016-ban, aminek következtében 1,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát és mintegy 5000 embert gyilkoltak meg. A fegyverek azóta elhallgattak, de a helyzet válságos.

„A gyermekek nem csak életveszélyben vannak, hanem meg is halnak Kasaiban. Azonnali segítségre van szükség, mielőtt túl késő lesz” – mondta az UNICEF szóvivője, Christophe Boulierac.

A harcok csitultával a családok is visszatérhetnek otthonukba. A lőfegyverek és a macheték helyett az éhezés és a járványok jelentik a leghalálosabb veszélyt.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑