Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 02. 23.

Egész Izrael Münchenben volt? – Avagy az izraeli ügynök 21 órája

2016. 02. 23.

Én nem értem, hogy a müncheni konferenciát miért nem Tel-Avivban tartották, hogy megtárgyalhassák Szíria jövőjét. Moshe Yaalon izraeli hadügyminiszter feltűnt a konferencián, mi több, beszédet is tartott. Tzipi Livni szintén felbukkant a felvételeken a résztvevők között. Livni figyelmesen hallgatta a nemzetközi filozófust, Szaúd-Arábia külügyminiszterét, Adel Al-Jubairt, aki csak magyarázza az elméleteit a szabadságról és nemzetek felszabadításáról (csak a szír népről persze). Mert a szaúdiak szerint a világ összes nemzete felszabadult és nem maradt hátra más gondja a vahabita királyságnak, csak az, hogy a szíriai nép felszabadításával befejezze az ember harcát a szabadságért.

Livni figyelmesen hallgatott és mosolygott, talán azért, mert az elmélet megtetszett neki vagy talán azért, mert Jubair bebizonyította, hogy autizmusban szenved, hiszen ugyanazt a mondatot ismétli megállás nélkül, amivel a vahabita királyság külügyminisztere egy új minisztérium vezetője lett és aminek „Assad leváltása békésen vagy háborúval” lett a címe. Ennek a minisztériumnak egyetlen árva feladata van, méghozzá annak az egy mondatnak az ismétlése, hogy „bárki más csak ne Assad”.

Néhányan viccelődve azt súgták nekem, hogy Livni az arab diplomaták és fontos személyiségek elcsábításáról ismert. Az ő ottléte egy kérdést vet fel, mégpedig azt, hogy kivel feküdhetett le ezen a látogatásán, amin körbe van véve ellenzéki szíriaiakkal, arab diplomatákkal, nagykövetekkel és hercegekkel.  Társaim, akik ezt súgták a fülembe arra támaszkodtak felvetésükben, hogy a titkos arab-izraeli tárgyalások (jordán, palesztin és öböl menti országok) a tárgyalók és Lefni között első fázisban mindig az ágyban zajlottak.

Ezek nem vádaskodások, hanem izraeli hivatalos szivárogtatások, amiknek a célja különböző arab politikus zsarolása volt, és amiket az izraeli titkosszolgálat szivárogtatott ki. A szivárogtatások által rá lettek kényszerítve, hogy megalázó módon mondjanak le dolgokról és hosszú nyelveiket egyből le is nyeljék. Az elmélet szerint Livni talán egy újabb csábító feladattal utazott ki Münchenbe, hogy valamelyik szex-dzsihádról álmodozó ellenzékit, aki azt is képzeli magáról, hogy valami eszem-iszomról és háremről szóló nyertes csatatéren vesznek részt, ahol mindenki kényezteti őket, elcsábítsa. Livni a konferencián talán magával a nagy oroszlánvadásszal, a hatalmas Sámsonnal, Adel Al-Jubairal közösült Münchenben. A felvétel pillanatában viszont azért mosolyog, mert Sámson, aki országokat akar megdönteni, oroszlánokat levadászni, valamint lerombolni a nukleáris Oroszországot, nem volt valami Sámson az est elején az ágyban. De a suttogóim azt mondják, hogy Jubair nem méltó egy profi Moszad ügynökhöz, akinek a királyok és hercegek a szakterülete és nem az alkalmazottak, mint ő. Ő csak a lehetetlenségek és időpocsékolás színdarabját ment megnézni, amin a szíriai ellenzék keresi a győzelmet Adel Al-Jubairal, a szabadság és forradalmak világszervezet létrehozójával. Az oroszlánok, a császárok és nagyurak legyőzőjével.

A jó humorérzékkel rendelkezők azt mondják, hogy Tzipi Levni látogatása Münchenben 21 óráig tartott csak. Ez egy hasonló nevű film címe is (21 óra Münchenben), ami arról az izraeli sportolók elleni müncheni merényletről szól ahol a sportolókért cserébe palesztin foglyokat elengedését kérték. Ez egy új tragikomikus kiadása ennek a filmnek, amivel az összes ellenzéki szíriait egy csapásra kapta el, majd az este végén egy iszonyú szórakoztató műsort is megnézett a nagy Sámson főszereplésével.

Mi nem tudhatjuk, hogy ő hány órát töltött az ágyban a 21 órából. De higgyétek el, hogy senki sem kaphatta meg őt Sámson és ellenzéki fiai közül, nem azért, mert becsületes és felhagyott a moszados szakmájával, hanem azért, mert a szakmája nem engedheti meg neki, hogy olyan alja szintre ereszkedjen le, mint Jubair. Ő a legjobb esetben is csak annyit engedhet meg neki, hogy a konyhájába betegye a lábát, hogy egy szaudi kabsze-t főzzön neki, miközben ő az ágyán fekszik a szobájában és nagy élvezettel olvassa a szír és jemeni nép szabad sorsával való döntésekről szóló novellákat.

És most nézzék csak meg Jubair dicső beszédet, amit egy izraeli gombnyomásra mondott és figyeljék meg a 1:40 percnél lévő jelenetet, amin Tzipi figyel a kabsze evése után.

Orientalista.hu – Naram Sarjoon (Fordította: Cadmus)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑