Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 10. 09.

Egy asztalhoz ülnek a kurdisztáni és a bagdadi politikusok

2017. 10. 09.

Tárgyalást kezdtek a kurdisztáni és bagdadi politikusok a függetlenségi népszavazás okozta feszültség enyhítéséről vasárnap – jelentette be a kurd autonóm tartomány elnöksége.

A kurd területen, Szaladin városban megtartott találkozón kurd részről Maszud Barzani elnök, Bagdad részéről pedig Salim Al-Jaburi parlamenti elnök vett részt. A tárgyalásról kiadott közlemény szerint mindkét fél a politikai feszültség enyhítését és a párbeszédet szorgalmazta, amelynek “teljesen nyitott a napirendje”.

A párbeszédben “az összes érdekelt félnek szót kell kapnia, hogy meg lehessen oldani a Bagdad és Erbíl között függőben lévő kérdéseket” – hangsúlyozták.

A szeptember 25-i népszavazáson a kurd régió a függetlenségre szavazott, de ezt a referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette és elutasította. Hasonló volt a reagálás Törökország és Irán részéről, ahol jelentős – több milliós – kurd kisebbség él. Az iraki kormány, valamint Ankara és Teherán is büntető intézkedéseket hozott a kurd autonómia ellen.

Al-Jaburi saját, külön közleménye szerint a vasárnapi megbeszélés célja az volt, hogy “megelőzzék a Bagdad és Erbíl közötti kapcsolatok elmérgesedését, ami súlyos következményekkel járna”.

Mindkét fél azt szeretné, ha “kiutat találnának a válságból”

– írta.

A parlamenti elnök azt is hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni Irak területi egységét, és “az ország alkotmányához kell igazodni minden válsághelyzetben”.

A vasárnapi volt az első komoly kapcsolatfelvétel a bagdadi központi kormány és a Kurd Autonóm Terület vezetői között a népszavazás óta.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑