Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 08. 26.

Egy esetleges szíriai-iráni válaszcsapástól tart Izrael

2019. 08. 26.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott azzal a légitamadással kapcsolatban, melyet az izraeli légierő szombat este hajtott végre Szíria ellen. Netanjahu kijelentette, hogy korábban már jelezte, hogy a régióban mindenhol csapást fognak mérni az iráni érdekeltségekre. Az izraeli katonai vezetés többnyire ezzel magyarázza azt, hogy légierejük csapát mér különböző célpontokra Irakban. Legutóbb pedig jemeni célpontok elleni támadás lehetőségét vetették fel.

Netanjahu egy Twitter üzenetben is megemlítette a támadást, melyben azt írta, hogy az izraeli támadás szombaton este egy Aqraba nevű falu ellen történt Damaszkusz külterületén. Izrael szerinte ugyanis jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza azt, hogy az iráni Quds Brigádok és egyéb síita milíciák izraeli célpontokat támadjanak.

,,Csapataink mindent megtesznek az iráni ellenséggel szemben…Ha valaki el akar menni hozzád, hogy megöljön, te öld meg őt elsőként.,,

A nap folyamán az izraeli hadsereg már nyilatkozott az Damaszkusz közelében végrehajtott légucsapással kapcsolatban. Az Aqraba nevű faluban támadták meg az Iráni Forradalmi Gárdához tartozó Al-Quds Brigádot és a térségben állomásozó síita milíciákat.

A Szíria elleni légicsapással kapcsolatosan azonban az izraeli hadsereg előkészületeket tesz egy esetleges válaszcsapás kivédésére. A ,,Vaskupola,, nevű légvédelmi ütegeket az ország északi részére a szíriai határ közelébe telepítik. Úgy látják ugyanis, hogy esély van egy esetleges iráni vagy szíriai válaszcsapásra. Erre elsősorban a megszállt Golán fennsíkon számítanak.

A szombat este történt izraeli légicsapást azonban nem könyvelhetik el sikeresnek, hiszen a Szíriai Arab Hadsereg légvédelmi alakulatai a kilőtt izraeli rakéták jelentős többségét megsemmisítették és erről a szíriai csatornák is beszámoltak, hiszen jól lehetett látni Damaszkusz felett éjjel a megsemmisülő izraeli rakétákat.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (RT Arabic)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑