Cadmus fordítás Cadmus
Dél-Szudán

2016. 08. 18.

Egy éve írták alá a békeszerződést még sincs béke Dél-Szudánban

2016. 08. 18.

Egy évvel ezelőtt írták alá a dél-szudáni békeszerződést Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában. A megállapodást erőteljes nemzetközi nyomásra kötötték meg. Akkor abban egyeztek meg a szemben álló felek, hogy választásokat írnak ki, és nemzeti egységkormányt hoznak létre.

Mostanra azonban gyakorlatilag széthullott a békemegállapodás. A feszültség ismét kiéleződött. Július óta szinte mindennaposak a harcok az alelnökhöz, Riek Macharhoz hű erők és az elnökhöz, Salva Kiirhez kötődő csoportok között.

A viszály 2013-ban pattant ki, amikor az államfő puccskísérlettel vádolta alelnökét. A polgárháború két éven át tartott. A konfliktus során több tízezren vesztették életüket, és mintegy két és félmillióan hagyták el otthonukat. Az Etiópiában lévő Gambela városában több mint 270 ezer dél-szudáni menekült tartózkodik.

Ugandába több mint 52 ezren mentek július óta. Kenyába ezren menekültek, Szudánba pedig hétezren. Július óta, alig több mint egy hónap alatt 60 ezren hagyták el az országot. 2013 decembere óta viszont csaknem 900 ezren menekültek el Dél-Szudánból a szomszédos országokba.

Dél-Szudán 2011-ben hosszú polgárháborús időszakot követően vált függetlenné Szudántól, és lett a világ legfiatalabb országa, egyúttal az ENSZ által elismert 193. állam.

Dél-Szudánban 12 ezer fős ENSZ-misszió állomásozik, a napokban egyezett bele a helyi vezetés, hogy további 4000 békefenntartót küldjenek az országba. Az elmúlt hetekben több százan haltak meg Dél-Szudánban. A nemzetközi közösség szeretné megakadályozni, hogy folytatódjon a vérontás.

Felére kell csökkenteni kétszázezer menekült ételadagját

Az ENSZ-nek felére kell csökkentenie 200 ezer menekült ételadagját Ugandában az oda újonnan érkező sok dél-szudáni menekült, valamint amiatt, hogy a segélyszervezeteknek nincs elegendő élelmiszer-tartaléka és anyagi forrása az ellátásukhoz – jelentette be szerdán az ENSZ.

Ugandában csaknem 310 ezer dél-szudáni menekült van, közülük több mint 70 ezer azóta menekült el hazájából a rivalizáló fegyveresek támadásai, a kényszersorozás, a nemi erőszak és az éhínség elől, hogy a Salva Kiir elnökhöz hű és a Riek Machar volt alelnökhöz hű erők között július 7-én kitörtek a heves harcok.

Mike Sackett, az Élelmezési Világprogram (WFP) ENSZ-szervezet ugandai országigazgatója elmondta, hogy azok a menekültek, akik 2015. július 15-e után érkeztek Ugandába, valamint a nagyon kiszolgáltatottak és az alultápláltak továbbra is teljes ételadagokat kapnak. Azonban az a 200 ezer ember, aki 2015 júliusa előtt érkezett Ugandába – főleg Dél-Szudánból vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságból – csak fél adagot fog kapni ezentúl. A WFP-nek további 20 millió dollárnyi adományra van szüksége ahhoz, hogy ez utóbbi menekültek is megkaphassák a teljes ételadagot az év végéig, pedig a nemzetközi közösség bőkezűen adott eddig is – tette hozzá.

Ugandában összesen mintegy 600 ezer menekült és menedékkérő van, ami által az ország a harmadik legtöbb menekültet befogadó állam Afrikában, és a nyolcadik a világon, és arra lehet számítani, hogy csupán Dél-Szudánból még az év vége előtt további 35 ezer ember érkezik oda.

Orientalista.hu – (MTI, Euronews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑