Cadmus fordítás Cadmus
Amerika

2024. 02. 07.

Egy évtizede a leggyengébb formában van az amerikai hadsereg

2024. 02. 07.

A Heritage Foundation aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az amerikai hadsereg veszélyes problémákkal néz szembe, amelyek hanyatlását okozzák, miközben ellenfelei egyre erősebbek.

Az Egyesült Államok hadserege jelenleg az elmúlt évtized leggyengébb pontján van, és nincs jele ennek a trendnek a megfordulásának, míg az ellenfelei csak erősödnek – derül ki a Heritage Foundation által közzétett jelentésből, amely kommentálja az agytröszt éves amerikai katonai erőindexet. .

A múlt hónapban a szervezet közzétette az amerikai hadsereg 2024-es értékelését , és arra a következtetésre jutott, hogy a hadsereg jelenleg “jelentős kockázatnak van kitéve, hogy nem tudja biztonsággal megvédeni Amerika létfontosságú nemzeti érdekeit”.
A képességekre, kapacitásokra és felkészültségre alapozva értékelte az amerikai hadsereg általános állapotát második egymást követő évben “gyengenek”.

Nem producer

A jelentés szerint a hadsereg vitézségének hanyatlása kiterjed mind kapacitására, mind képességeire, megjegyezve, hogy a Fehér Ház tisztviselői továbbra is eloszlatják az amerikai hadsereg erejét a nyugat-ázsiai (Közel-Kelet) „ véget nem érő háborúkban ” – vélekednek a washingtoni székhelyű. – mondta a tank kommentárjában.

Az alapítvány szerint a valóság ma az, hogy az Egyesült Államok nem termelő, míg Kína a spektrum másik oldalán van. Kína hajóépítési kapacitására hivatkozott, mondván, hogy ez 32-szer nagyobb, mint Amerikáé.
Az Egyesült Államok kétpárti elitje “úgy döntött, hogy olcsó fogyasztási cikkekért cserébe exportál gyártási kapacitást a tengerentúlra” – tette hozzá az indexjelentés.

Ugyanebben az összefüggésben Robert Greenway, a Heritage Foundation Allison Nemzetbiztonsági Központjának igazgatója januárban azt mondta a Fox News Digitalnak , hogy miközben a kínai haditengerészet növekszik és modernizálódik, az amerikai haditengerészet „lassú hanyatlást” tapasztal.

“A haditengerészetnek túl kevés hajógyári kapacitása volt ahhoz, hogy flottáját karbantartsa, túl kevés a hajó ahhoz, hogy lépést tudjon tenni a fenyegetésekkel, és a téves vezetés toborzási válságot szított” – figyelmeztetett.

Drog- és pornófüggők

2023 októberében a Newsweek egy jelentése rámutatott, hogy az Egyesült Államok hadserege a második világháború óta a legalacsonyabb méretre zsugorodott. 2023 februárjában a Pentagon elismerte, hogy nehézségei vannak új emberek toborzásával kapcsolatban az amerikai hadseregbe.

Az alapítvány értékelés utáni megjegyzései szerint az, hogy a katonaság nem érte el alapvető toborzási céljait, közvetlenül összefügg a több millió fiatal amerikai generációval, akik “nem formálódnak, drog- és pornófüggők”, és nem hajlandóak kockára tenni az életüket hazájukat.
“Elitjeink egy egész fiúgenerációt hagytak el” – fejezte be ezzel kapcsolatban.

Az agytröszt következtetését megerősítve a Newsweek- jelentés azt is megemlítette, hogy 2022 novemberében az amerikai fiatalok mindössze 23%-a volt elég alkalmas a hadsereghez, mert a többiek az elhízás és a rossz iskolai végzettség miatt a fitnesz- és intelligencianormák alá estek.

Az alapítvány 2024-es indexjelentésében a toborzási válságot részletezve kijelentette, hogy „a jelenlegi amerikai katonai erő jelentős kockázatnak van kitéve, hogy nem tud eleget tenni egyetlen nagyobb regionális konfliktus követelményeinek, miközben különféle jelenléti és bevonási tevékenységeket is ellát”.

Arra is figyelmeztetett, hogy “az erő valószínűleg nem tud többet tenni, és minden bizonnyal rosszul felszerelt két, csaknem egyidejű MRC kezelésére – ezt a helyzetet tovább nehezíti a kulcsfontosságú katonai szövetségesek általánosan gyenge állapota”.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:
Back to Top ↑