Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 09. 13.

Egy hetes tűzszünetet jelentett be Damaszkusz

2016. 09. 13.

Hivatalosan életbe lépett damaszkuszi idő szerint hétfő este hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) az amerikai-orosz megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet.

A szíriai hadsereg megerősítette a tűzszünet hatályba lépését, ugyanakkor az eredeti megállapodást módosítva bejelentette: hétnapos fegyvernyugvás veszi kezdetét országszerte, amely szeptember 18-án éjfélkor jár le.

Az állami televízió által közvetített katonai közlemény szerint a hadsereg mindazonáltal fenntartja a jogot arra, hogy “mindennemű fegyvertűzzel” feleljen arra, ha fegyveres csoportok megsértik a tűzszünetet.

Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt közölte: a tűzszünetet nem tekintik érvényesnek az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetre, valamint az al-Kaida szíriai ágára, a magát korábban Dzsabhat an-Nuszrának nevező Dzsabhat Fatah as-Samra, vagyis ezeket a csoportokat továbbra is támadni fogja az orosz légierő Szíriában.

A szombati orosz-amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a az iszalmista fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben. Az orosz védelmi tárca emellett közölte: Washington és Moszkva létrehoz egy közös központot arra, hogy összehangolják az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország légicsapásait.

Ellenzékinek nevezettt fegyveres csoportok –  bár üdvözölték a tűzszünetet –  egyelőre nem erősítették meg annak elfogadását. A Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) garanciákat követelt a fegyvernyugvásra, ezért ők nem tartják be a megállapodást.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑