Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2023. 01. 27.

Egy iráni miniszter nagyobb nyitottságra szólította fel a társadalmat

2023. 01. 27.

Egy iráni miniszter nagyobb nyitottságra és a nőkkel szembeni szigorú elvárások enyhítésére szólította fel az iráni társadalmat a helyi média csütörtöki jelentése szerint.

Ezatollah Zarghami kulturális örökségvédelmi és idegenforgalmi miniszter a szerdai kormányülés után beszélt arról, hogy a Mahsza Amini fiatal nő halála után kirobbant tiltakozó mozgalom kezdete óta egyre több nő jelenik meg a nyilvánosság előtt fedetlen fővel, pedig az 1979-es iszlám forradalom óta törvény írja elő a fejkendő viselését.

“Azt tanácsolnám egy olyan férfinak, aki szigorú volna egy fejkendőt nem viselő nővel szemben, hogy csukja be a szemét, ha a látványa felizgatja” – idézte a minisztert az iráni Isna hírügynökség és több napilap.

“A szűklátókörűség jelen van az országban, de nem léphetünk fel többé keményen az emberekkel szemben” – jelentette ki, hozzátéve: ahhoz, hogy “az idegenforgalom fellendüljön, és a társadalmi élet javuljon, nyitottabbá kell válni, meg kell érteni az embereket, és nem szabad szigorúan viselkedni velük szemben”.

Zarghamit októberben élesen kritizálták az iráni ultrakonzervatívok, amiért elítélte az erkölcsrendészetet, amely a hidzsáb (a muzulmán fejkendő) viselését ellenőrzi.

Az igazságügyi hatóságok január 10-én jelentették be, hogy ismét súlyos büntetés, például száműzetés várhat azokra a nőkre, akik nem viselik a kötelező fejkendőt.

Iránban tavaly szeptemberben kezdődtek országos tüntetések, miután a 22 éves iráni kurd Mahsza Amini, akit az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértése miatt vett őrizetbe Teheránban, a fogva tartása alatt meghalt.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑