Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Palesztina

2016. 04. 02.

Egy izraeli csatornán tárgyalási szándékát hangsúlyozta a palesztin elnök

2016. 04. 02.

Kész találkozni az izraeli miniszterelnökkel és visszatérni a tárgyalóasztalhoz a Palesztin Hatóság elnöke egy izraeli tévécsatornának adott nyilatkozata szerint. Mahmud Abbasz a palesztin erőszakhullám fél évvel ezelőtti megindulása óta először kijelentette, hogy ha tudná, akkor megállítaná a jellemzően késeléses támadásokat. – közölte az MTI.

Abbasz az izraeli 2-es csatornának adott, csütörtök este sugárzott interjújában beszélt erről. Az izraeli nézőknek szánt ritka megnyilatkozásában hangsúlyozta, hogy a palesztin hatóság erőfeszítéseket tesz a késelések megakadályozására, és arra utalt, hogy ha újraindulna a békefolyamat, akkor véget érnének a merényletek.

A palesztin elnök szerint az erőszak forrása az, hogy elvesztették a reményt és a bizalmat Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök amelletti elkötelezettségében, hogy kész egy önálló palesztin állam megteremtésével rendezni a palesztin-izraeli viszályt.

Miután az izraeli hatóságok többször is megsértették a muszlim palesztinok jogait, Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres támadások, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. A harmadik intifádának nevezett támadás sorozatot az izraeli telepesek is hozzájárultak, amikor is megsértették a muszlimok szokásait és engedély nélkül hatoltak be az Al-Aksza mecsetbe.

Az amerikai közvetítéssel folytatott palesztin-izraeli béketárgyalások 2014 tavaszán szakadtak meg, és Abbasz úgy vélte, hogy ha azok újraindulnának, akkor az reményt adna népének és senki sem merne lőni vagy késelni.

A kilencvenes években, a palesztin önkormányzatiságról folytatott oslói tárgyalások csúcspontján is rendszeresek voltak az izraeliek elleni merényletek, amit Jichák Rabin akkori izraeli miniszterelnök az “úgy tárgyalunk, mintha nem lenne terror, és úgy harcolunk a terror ellen, mintha nem folynának tárgyalások” jelszavával próbált áthidalni.

Abbasz csütörtöki interjújában partnernek nevezte Netanyahut, és kiemelte, hogy bármikor kész vele találkozni. “Szeretném még látni a békét életem során” – mondta a nyolcvanegy éves politikus.

Hangsúlyozta a palesztin-izraeli biztonsági együttműködés jelentőségét, közölte, hogy anélkül sokkal véresebb erőszakos merényletek lennének. Cáfolta, hogy késelésre bátorítaná a palesztin fiatalokat, és megjegyezte, hogy az izraeliek nem ismerik a palesztin biztonságiaknak a vérontás elkerülésére tett erőfeszítéseit.

Elmondása szerint a palesztin rendőrök iskolákban razziákat rendeztek, amelyek során késeket koboztak el, és felszólították a tanulókat, hogy ne hajtsanak végre merényleteket. “Az egyik iskolában hetven kést találtunk” – mondta. “Beszéltünk velük, elmondtuk nekik, hogy hibáznak. Nem akarjuk, hogy ölj és meghalj, azt akarjuk, hogy éljetek” – idézte fel a palesztin fiataloknak mondottakat.

Ugyanakkor figyelmeztetett az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés összeomlásának veszélyeire, úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben “káosz, puskák, robbantások és fegyveresek lesznek mindenütt”.

A palesztin elnök elismerte, hogy a palesztin médiában megjelenik Izrael-ellenes uszítás, de azt állította, hogy ugyanígy igaz az izraeli tömegkommunikációra és közszereplőkre is a palesztin-ellenes hangok jelenléte.

Abbasz optimista volt abban a kérdésben, hogy a jövőben várható-e egy Izrael oldalán békében élő független palesztin állam megszületése. “Remélem. Továbbra is kezet nyújtok Netanyahu úrnak, mert hiszek a békében. Hiszek benne, hogy az izraeli és a palesztin emberek is békét akarnak” – mondta a palesztin elnök. “Vagy mi, politikusok megtesszük, vagy az emberekre hagyhatjuk. Ők egy héten belül megteremtenék” – tette hozzá.

Orientalista.hu  – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑