Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 01. 25.

Egy képzeletbeli beszélgetés a bécsi béketárgyalásokról

2016. 01. 25.

Közeledik a harmadik genfi szíriai béketárgyalások ideje. A Közel-Kelet ege és földje is forrásban van – ezer és ezer külföldi zsoldos, fanatikus, ügynök és kém tevékenykedik Szíriában éjjel-nappal, hogy gazdagabbá tegye az oldalt, amit szolgál, vagy erősítse az ideológiát, amiben talán azért hisz, mert átmosták az agyát, talán azért, mert érdekei vannak benne. Mindemellett pedig továbbra is nagyon kevesen harcolnak azokért az értékekért, amelyekért megengedett lenne a harc vagy a az emberölés: a hazáért, a becsületért, egy biztonságosabb világért és az emberi méltóságért.

Igen 2016-ban élünk, miközben a nagyok, valamint a mögöttük álló bankok és multinacionális cégek továbbra is kihasználják azokat a szerencsétleneket, akik helyettük gyilkolnak és halnak meg. Ezen nagyok külügyminiszterei vélhetően nemsokára újra összeülnek, mint legutóbb Bécsben, bár remélhetőleg annyi különbséggel, hogy a következő Szíriáról szóló találkozón végre a szírek is részt vehetnek majd, ellentétben a bécsivel, ahol az egyetlen szír nemzetiségű résztvevő egy pincér volt, s ahova a cikk írója a következőkben leírt képzeletbeli beszélgetést álmodta meg. A párbeszéd  tavaly októberben készült, még az egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító és a Törökország egéről kilőtt orosz vadászgép esete előtt… Az azóta történt események bebizonyították, hogy talán nem is annyira képzeletbeli ez a disputa, melyet most az olvasóinknak bemutatunk.

John Kerry: Örülök hogy mindenki eljött. Én csak egyvalamit akarok elmondani ma: Assadnak nincsen jövője Szíriában. A napjai megvannak számlálva.

Szergej Lavrov: Kedves mindenki, őszintén, inkább mentem volna ma vadászni, vagy néztem volna a vadászgépeinket, amint a világ legmodernebb fegyvereit teszteljük a vadbarmaikon Szíriában, de itt vagyok. Remélem fogunk  jutni valamire, és egyikük sem robbant ki egy újabb világháborút, mert akkor lőttek a nyugdíjas éveimnek, nem beszélve arról, hogy Putyin elnök úr is csak egyvalamit kért tőlem, mégpedig azt, hogy bármit is tesznek önök, uraim, a világháborút állítsam meg, mert még a végén azt is ránk kenik. De térjünk csak a lényegre: mégis mivel óhajtják megbuktatni Assad elnök urat, ha az eszközeiket megsemmisítjük az ő kérésére és vele együttműködve? Milyen alapon szeretnének tárgyalni Assad jövőjéről?

Al-Jubair (a szaúdi királyság inasa): Mi ellátjuk a forradalmár barátainkat minden szükséges fegyverrel Szíriában. Assad egy gonosz diktátor és távoznia kell, ezt maga Őfelsége, a bölcs Szalmán királyt mondta!. Mérsékelt szíriai forradalmár barátainkat elláttuk a legmodernebb légvédelmi fegyverekkel. Az ISIS-es társainkat viszont megtanítottuk arra is, hogy óvszert fújjanak fel és reptessenek szabadon Szíria légterében, bombákat hozzájuk kötve, hogy megsemmisítsék a szír rezsimet és az orosz megszállók vadászgépeit!

Lavrov (halkan, magában): Ez még mindig nagyon hülye… (köhögés) Kedves Jubair úr, Szíria nem Afganisztán. Bár tény, hogy azt az országot sikerült a rokonuk, Bin Laden segítségével lerombolniuk, valamint hadseregünket is sikeresen kiűzték az állam területértől. Az is tény, hogy Afganisztán velünk szomszédos ország volt, azonban meg kell azt értenie, hogy Assad népe nem egyenlő az afgán néppel és ők nem fogják engedni a világ összes vahabita vadbarmának, hogy oda költözzön, valamint Iszlám Kalifátust hozzon létre Szíria helyén, ellentétben azzal, ahogyan a talibános társaik tették Afganisztánban. Rádaásul akkor még arról nem is kerítettünk szót, hogy mi régóta vissza akarjuk fizetni az önök királyságának Afganisztán elvesztését, és az egész Kreml egyetért azzal, hogy a Szovjetunió összeomlásáért cserébe az a minimum, hogy Szaúd-Arábiát megszüntetjük, és gyorsabban végezzük el a rendszerváltást önöknél, valamint más, Assadot támadó társaiknál mint azt gondolnák. Önök szerint miért engedtük meg egyáltalán, hogy Jement bombázzatok egy árva VETO nélkül?!

Cavusoglu (Erdogan külügyminisztere): Kedves Lavrov úr, Assad elnök elvesztette a legitimitását. A szíri nemzet ellene van. Amit maga mond, az minden tiszteletem mellett baromság, tudnia kell, hogy sok millió szíriai van nálunk Törökországban menekültként, és mennyien mennének tovább Európa felé, mert elegük van az Assadból!

Lavrov: Kedves Cavusoglu, úgy néz ki, ha valaki túl sok baklavát eszik, akkor elkezd hallucinálni. Sőt ezek szerint, önök Törökországban, mást sem tesznek, csak eszik a baklavát, miközben az ottomán birodalmat, a háremek és eunuchok korát éltetik, miután saját maguk is elhitték azt, hogy az a birodalom még visszatérhet. Csakhogy az a fejezet már véget ért, főleg, hogy ön is tisztában van azzal, hogy a szírek, akik önöknél vannak Törökországban, és akik menekülnek tovább Nyugat felé, azok a önök oldalán álltak, ők azok, akiket önök állig felfegyvereztek és elhitették velük, szerencsétlenekkel, hogy megbuktathatják Assadot és átvehetik a hatalmat. Pontosan úgy, ahogyan Kerry úr is elhitette önnel, és Erdogannal, hogy önök lehetnek újra a régió kiskirályai, ha végre megbuktatták Assadot. Ez az emberáradat azt jelenti, hogy önök állnak vesztésre és Assad népe továbbra is az országban marad. Mondom önnek egyszerűbben, főleg azért, hogy Mr. Kerry is értse, gondolom sok neki itt most az új kifejezés, mivel a saját beszédeit sem ő írja. Akikről tehát beszél, hogy Törökországban menekültek, azok ugyanazok, akikre számítottak, hogy megbuktatják Assad elnököt. Ugyanakkor, ha jobban megnézzük, azt láthatjuk, hogy azok a szírek, akik továbbra is támogatják őt, kitartóbbak voltak az önök embereidnél és továbbra is az országban maradtak, védeni a hazájukat és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ők alkotják a Szíriai Arab Hadsereget, mely ha nem állt volna ellen ilyen erősen az önök törekvéseinek, akkor mi sem avatkoztunk volna be a hadseregünkkel a háború menetébe Assad oldalán. Olyan katonákról beszélünk, uraim, akik nemcsak a halálba hajlandók bemasírozni elnökükért és hazájukért, de ha kell, vissza is térnek onnan értük!

Kerry: Lavrov úr, játsszunk nyílt lapokkal. Mi nem fogjuk lezárni a jordán és török barátaink határait a dzsihadisták előtt. És Szalmán király barátunkkal, valamint a katari Hamadékkal együtt biztosítjuk azt, hogy az arab és muszlim médiában éjjel.nappal továbbra is buzdítsák a világ muzulmánjait Assadék ellen, meg persze önök ellen is is, hacsak nem fogadják el az Assad elmozdítására vonatkozó céljainkat. A szír tengerparton talált gázt kitermelhetjük együtt, és Damaszkusz új vezetősége lehetne jóban velünk is, önökkel is! A kínaiakat   pedig nyugodtan kifelejthetjük az üzletből, úgy is elég gazdagok és államunk nagy pénzekkel tartozik nekik. A Tartousi kikötőt illetően pedig Obama elnök úr becsületszavát adta, hogy akár 20 évig is orosz használatban maradhat.

Lavrov: Mikor is jár le Obama ideje?

Kerry: Garantáljuk, hogy bárki is követné őt, egyeuségünk nem változik. Nálunk mint tudja, nem olyan a helyzet mint önöknél, Amerikában valójában nem az elnök dönt, hanem a bankok meg a cégek, akik változatlanul ugyanazokat az érdekeket képviselik.

Al-Jubair: Ő felsége Szalmán király is garantálja, hogy a szaúdi atomreaktorokat kizárólag orosz segítséggel fogjuk felépíteni a királyság területén. Ez igen csak jó pénzt jelent mind az ön, mind Putyin elnök úr számára.

Lavrov: Putyin elnök úr fizetése nem sokkal több az enyémnél, de köszönjük, nem a pénzért tesszük, amit teszünk. Apropó, mi a helyzet az unokatestvérükkel, a herceggel, akit a napokban tartóztattak le kettő tonna Captagonnal és heroinnal Libanonban? Nem tartanak attól, hogy egyszer csak felébred az országuk lakossága, vagy esetleg az ISIS-es barmaik, és rájönnek arra, hogy a dzsihádnak valójában Izrael, vagy önök ellen kéne történnie?

Al-Jubair:Őfelsége fiatal és meggondolatlan, a kettő tonna kábítószert kizárólag saját használatra szánta.

Kerry: Ha bárki is kérdezősködni kezdene egyébként, műholdjaink segítségével bármikot bizonyítani tudják, hogy őfelsége ártatlan, és  valójában Assad egyik unokatestvére csempészte fel a két tonna kábítószert a herceg magángépére. Ennek ugyanakkor semmi köze a mai tárgyalásunkhoz.

Lavrov: Ezt még is hogyan gondolják azt a tényt előadni a saját népüknek, valamint a közvéleménynek, hogy a műholdjaik a vizet is képesek meglátni a Marson, de az ISIS konvojokat és kiképzőtáborokat soha nem veszik észre a Földön? Ez előbb-utóbb gyanús lesz azoknak, akik használják a fejüket is…

Kerry: Tudja Lavrov, amíg vannak olyan jó nemzetközi médiabirodalmaink, mint amilyen például a Soros Györgyé is, addig ezt is eltudjuk hitetni a néppel. Emiatt ne aggódjon.

Lavrov: Úgy hallottam, hogy a jemeni partokon egy szaúdi hajót süllyesztettek el a húszik a napokban.  Arrólis  értesültem, hogy valahogy az önök ellenségei olyan modern fegyverekhez jutottak, melyekkel már nem csak a Szaúd-Arábiában tartózkodó emirátusi herceget tudják kilőni, de az emirátusi tornyokat is, ha szükséges. Persze, hogy ez a hír valóság-e, az majd a  tárgyalások végére derül ki, mikor majd telefonálok.

Al-Jubair: Mauritánia is az oldalunkon van már a húszi lázadó terroristák ellen, akiktől meg kell szabadítani a régiót!

Lavrov: Őszintén, nem tudom, merre van Mauritánia, de gondolom ha az egész Al-Kaida és a jemeni ISIS-esek sem tudták megdönteni a húszi forradalmat, akkor Mauritánia nem oszt, nem szoroz. De ha ön szerint a húszik terroristák, akkor az ellenök harcoló Al-Kaidásokról mi a véleménye, ők ki? Vöröskeresztesek?

Al-Jubair: Nekünk sok pénzünk van! Mennyi kell Oroszországnak, hogy hagyjon minket szabadon tenni a dolgunkat?

Lavrov: No de kérem, már megint ezzel jön?! Eleve mi az alapja az önök valutájának? A világ aranytartalékának nagy része már a BRICS bankokban van, szövetségeseinknél.

Al-Jubair: Azonban nekünk van a legtöbb olajunk, és mi vagyunk az egyetlenek, akik irányítani tudják a világ dzsihadistáit! Megegyezés híján tartok attól, hogy Moszkvában is történni fog néhány terrormerénylet…

Lavrov: Persze, bármi megtörténhet, de tartunk attól, hogy hamarabb fog hasonló történni Rijadban, főleg, hogy a királyságuk lakosságának több mint a fele az Iszlám Állammal szimpatizál.

Kerry: Ízlett a krumpli, amit a múltkor kapott tőlem?

Lavrov: A laborpatkányoknak ízlett…

Cavusoglu: Erdogan nem is eszik baklavát!

Al-Jubair: Ő felsége Szalmán király szereti a teve húst. 1000 szolgájával szokott utazni. A szakácsait, háremét és testőreit mindig viszi magával, meg persze a tevéit is ha messzebbre utazik…

Kerry: Igen Szalmán barátunk, a demokrácia és emberi jogok királya nagyon szereti, ha jól elkészítik neki az ételét. Csak nem számíthat rá már sajnos, hogy mindent elvégeznek helyette. Ha egy dolgot megtanultunk az elmúlt 5 év alatt az az, hogy ne bízzuk abban, hogy mások azt ígérik nekünk, hogy jól megfőznek valamit, mert éhen maradunk. Lehet új szakácsokat kell keresnünk…

Lavrov: Putyin elvtárs viszont szeret vadászni. és a saját maga által kilőtt vadból lakomázni a barátaival együtt, akikkel azt a vadat lőtte ki. Erre figyeljenek, ha a mi területünkre tévednek…

Orientalista. hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑