Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2018. 07. 04.

Egy korábbi Blackwater zsoldos parancsnok elesett, egy pedig fogságba esett Jemenben

2018. 07. 04.

A FARS iráni hírügynökség és a Tasnim hírügynökség is megerősítette, hogy a jemeni hadsereg és az Ansarullah mozgalom tagjai foglyul ejtették a korábbi, Blackwater néven ismertté vált amerikai biztonsági cég egyik kiképző parancsnokát, míg egy másikkal tűzharc során végeztek.

A hírt az Egyesült Arab Emirátusok egyik biztonsági tisztje is megerősítette, ugyanis az amerikai zsoldos cég az Emirátusok megbízásából vesz részt a jemeni harcokban. A cég emberei segítenek a szaúdi koalíció által felbérelt zsoldosok kiképzésében. A jemeni média a napokban közli majd a foglyul ejtett parancsnok személyazonosságát.

A harcok során egy másik zsoldos kiképző parancsnok elesett, amikor is a jemeni hadsereg Tochka típusú rakétákkal támadást intézett a dél-jemeni Lahij kormányzóságban lévő Al-Anad katonai bázis ellen. Az elesett parancsnok személyazonosságát már közzé tették. Nicholas Petros ezredes a szaúdi szövetséghez tartozó külföldi zsoldosok oldalán esett el.

A hírügynökségek szerint a bázis elleni rakétatámadás során jelentős mennyiségű hadianyag semmisült meg. Apache helikopterek, Typhoon harci repülőgépek és páncélozott harci járművek égtek ki a bázison. A jemeni hadsereg számára mindenesetre ez egy jelentős győzelem a Szaúd Arábia vezette nemzetközi koalíció elleni háborúban.

A korábbi Blackwater nevet viselő biztonsági cég az iraki és az afganisztáni hadműveletek során vállt ismertté és sokak számára hírhedtté. A cég ellen számos szenátusi vizsgálat indult az Egyesült Államokban, ugyanis a cég alkalmazottai több alkalommal fegyvertelen civileket mészároltak le. A cég alapítója, a republikánus körökkel jó kapcsolatot ápoló Eric Prince éppen ezért felszámolta cégét az Egyesült Államokban. A vállalat nevét és amerikai ingatlanjait külföldi befektetők vásárolták meg. Eric Prince ezután XE Services néven új céget alapított és áttette székhelyét az Egyesült Arab Emirátusokba. A cég jelenleg Academi Training Centernéven működik és a szintén Eric Prince által működtetett Constellis csoport része.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑