Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 11. 04.

Egy második megfigyelőpontról is kivonulnak a török katonák Északnyugat-Szíriában

2020. 11. 04.

Törökország kivonul egy, a szíriai hadsereg által körülzárt második megfigyelőpontról is Északnyugat-Szíriában – közölték a szíriai iszlamisták és török források kedden.

Az törökbarát iszlamisták egyik forrása szerint hétfőn este teherautók érkeztek a Hama tartomány északi részén található Shir Maghar támaszponthoz az evakuálás megkezdéséhez.

Egy török biztonsági forrás pedig arról számolt be, hogy a katonák az Ankara támogatását élvező szíriai iszlamisták által ellenőrzött térségekbe vonulnak vissza, az Idlíb tartománybeli Kokfin településre.

Egy másik török illetékes elmondta, hogy Törökország további támaszpontokat ad fel olyan térségekben,

amelyeket a szíriai katonák szabadítottak a tavaly indított offenzívájuk során.

A török hadsereg két hete adta fel bázisát a szintén Hamában található Morkban. A két támaszpont része a 2018 óta Északnyugat-Szíriában létesített tucatnyi hasonló létesítmény láncolatának, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg az iszlamista fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén hoztak létre.

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője október végén, a morki kivonulás idején elmondta, hogy a török csapatok kivonása része az Oroszország és Törökország közvetítésével márciusban létrejött tűzszüneti megállapodásnak, amely véget vetett a szíriai hadsereg és az Ankara támogatását élvező helyi iszlamisták harcainak.

Szíriai aktivisták szerint az elkövetkező hetekben a török katonák várhatóan feladják az aleppói vidéken, valamint Idlíb keleti és délkeleti felén lévő támaszpontjaikat is. Az aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Törökország megerősíti az Idlíb városától délre található bázisait.

Az iszlamisták szerint Törökország mintegy 10-15 ezer katonát állomásoztat Szíria északnyugati részén. A térséget nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, úgynevezett mérsékelt iszlamista fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑