Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 04. 13.

Egy millió ember kelhet útra Líbiából az olasz partok felé

2016. 04. 13.

Líbiában egymillió potenciális migráns van, közöttük a biztonságot veszélyeztető terrorista sejtek- jelentette ki Paolo Serra olasz tábornok, Martin Koblernek, az ENSZ líbiai különmegbízottjának katonai tanácsadója szerdán az olasz parlamentben tartott meghallgatásán.

Paolo Serra a római parlament Schengen-bizottságának számolt be a líbiai politikai és migrációs helyzetről. Elmondta, hogy egymillió “potenciális” migráns áll útra készen Líbia partjain, elsősorban a Zuwara, Sabratha és Zliten közötti szakaszon, ahonnan az emberekkel megtömött csónakok indulnak.  Arra figyelmeztetett, hogy a migráció “a biztonságot fenyegeti a bevándorlók között megbújó terrorista sejtek miatt”.

“Ha nem történik változás Líbiában, év végéig 250 ezer ember érkezhet Itáliába” – jelentette ki a tábornok.

A katonai szakértő szerint a hatalmas embertömeget kizárólag az észak-afrikai ország gazdasági, mezőgazdasági és ipari szerkezetének újjáépítésével lehet rávenni maradásra. Hangsúlyozta, hogy 2016 első negyedévében ugrásszerűen megemelkedett a líbiai partokról indulók száma és “ellenőrzés és gazdasági lépések nélkül a migráció csak növekedni fog”. Elmagyarázta, hogy korábban a többi afrikai államból Líbiába érkező migránsok jelentős része fizikai munkásként munkát is talált az országban, mivel a líbiaiak többsége közalkalmazottként dolgozott vagy a kőolaj-kitermelésből élt meg.

A líbiai kőolajtermelés azonban a korábbi 1,8 millió hordóról évi 300 ezerre esett vissza, a líbiaiak elveszítették munkájukat, “jelenleg az országban humanitárius vészhelyzet uralkodik, nehéz az Afrika középső térségéből érkező mozgást ellenőrizni. Kormány nélkül lehetetlenség tiszteletben tartatni a törvényeket, az emberi jogokat és a határok ellenőrzését”.  Hangsúlyozta, hogy a líbiai egységkormány munkájának beindításával a kivándorlás is csökkenhet.

Az olasz tábornok “borzalmasnak” nevezte a líbiai migránstáborokban levők helyzetét, amelyeket “emberi raktárakhoz” hasonlított, hangsúlyozva, hogy a fekete bőrszínűekkel szemben nagyon súlyos a rasszizmus. Az emberkereskedők hajóin is a világosabb bőrű, arab migránsok sokkal jobb bánásmódban részesülnek, mint a feketék.

Hozzátette, az emberkereskedelmet több országban egyszerre működő bűnszervezet működteti, amely nem függ a térségben egyébként fokozatosan erősödő Iszlám Államtól (IÁ). Paolo Serra beszámolója szerint Líbiában az IÁ 3 ezer fegyverese szolgál, főleg Sirt városának térségében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑