Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 08. 21.

Egy orosz SZU-35 vadászgép elfogott egy török F-16-ost, amely behatolt Szíria légterébe

2019. 08. 21.

Egy török F-16 vadászgépet feltartóztatott és visszafordulásra kényszerített egy orosz SZU-35-ös Szíria légterében, jelentette az Avia Pro nevű felület.

A Török Légierő riasztotta a vadászgépeit és a szíriai Idleb tartomány déli területe felé akarta küldeni őket, miután a Szíriai Légierő csapást mért a megszálló Török Hadsereg menetoszlopára, amely a vahhabita terroristák által uralt Khan Shejkhun város felé haladt, hogy a militánsokat segítse.

Habár jelentések szerint két orosz SZU-35 vadászgépet szállt fel a szíriai orosz Hmeimim légi támaszpontról, hogy megállítsák a török légtérsértőket. Az orosz pilóták képesek voltak, hogy néhány perc alatt kizavarják a török katonai repülőgépeket a szíriai légtérből.

„Feltehetően orosz SZU-35SZ vadászgépek tűntek fel Idleb egén, amelyek visszatartják a török F-16-sokat a szíriai katonai repülőgépek elleni meggondolatlan akcióktól, amelyek a mostani harccselekmények helyén hajtják végre a feladataikat.”

Nincsenek részletes információk az incidensről. Azonban a közöltek szerint a török vadászgépek csak 30-40 kilométere megtétele után kényszerültek a szíriai légtér elhagyására, ami arra utal, hogy vagy figyelmeztették őket vagy csak egyszerűen észlelték az orosz repülőgépeket a radarjaikon.

Később egy orosz SZU-35 vadászrepülőgép pár volt látható Khan Shejkhun térségében.

Törökország vezetésének fenyegetései után orosz SZU-35 vadászgépek kísérik és biztosítják a Szíriai Légierő vadászbombázóit, amikor azok légi támadásokat hajtanak végre a Khan Shejkhunt megszálló dzsihádista csoportok ellen.

Szakértők nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy Törökország iszlamista vezetése minden eszközt fel fog használni a közeli jövőben, hogy csapást mérjen a Szíriai Fegyveres Erőkre Khan Shejkhun közelében, mert a Török Hadsereg egy úgynevezett „megfigyelő pontja” és a török támogatást élvező militáns csoportokkal szövetséges terrorista szervezetek be lesznek kerítve.

A fentebb említett incidens nem sokkal azután történt, akikor a Szíriai Légierő lebombázott egy török katonai menetoszlopot a szíriai Idleb tartomány földjén. Törökországban azt állítják, hogy 3 fő „civil” meghalt és 12 fő másik személy megsebesült. Ankara a továbbiakban azt állította, hogy a menetoszlop „létfontosságú humanitárius segélyt” szállított a „9. számú Megfigyelő Pontra” annak érdekében, hogy nyitva maradjon az utánpótlási vonaluk és megelőzzék a polgári áldozatokat a térségben.

Az említett „humanitárius segély” 28 darab katonai gépjárművet, haditechnikai eszközt tartalmazott, amelyekből legalább 7 darab harckocsi volt és az úgynevezett „mérsékelt felkelőkhöz” igyekezett, akik az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciójának szövetségesei és nagyon súlyos személyi és technikai veszteségeket szenvedtek el a Szíriai Arab Hadsereg elleni harcokban az elmúlt hetekben és napokban.

Augusztus 19-ig a Szíriai Arab Hadsereg és más szíriai kormánypárti erők hozzáfogtak Khan Shejkhun ostromához, valamint az M5 jelű országút elvágásához, amelyet a megszálló török csapatok arra használtak, hogy az említett „humanitárius segélyhez” hasonló szállítmányokat vigyenek a Khan Shejkhunt megszállva tartó dzsihádista militánsoknak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑