Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 01. 27.

Egy százalékra csökkent a keresztények aránya Palesztinában

2016. 01. 27.

A legutóbbi felmérések szerint egy százalék körüli lehet a keresztény hívők száma Ciszjordánia, a Gázai övezet és Jeruzsálem lakosságán belül. – közölte a linga.org Közel-Keleti keresztény hírportál.

A háborús körülmények és gazdasági szankciók következményeként a palesztin keresztények elvándorlása a térségből sokkal magasabb, mint a muszlimoké.

A kivándorlást erősíti, hogy a keresztény közösségek jogai mellett nem sorakoznak fel külföldi, adott esetben keresztény gyökerű államok, ellentétben a muszlim közösségekkel, akik különböző csatornákon keresztül jelentős támogatáshoz jutnak, hogy Palesztinában maradjanak.

A mai adatok szerint Palesztinában (Ciszjordánia, Gáza és Kelet Jeruzsálem) csupán 45 000 keresztény él, vagyis a lakosság 1% tartozik valamelyik keresztény egyházhoz. Ezzel szemben migrációban élő palesztinok körében a keresztények aránya 20%.

A keresztények kivándorlása a történelmi Palesztinából még a XX. század elején megkezdődött, mivel a hanyatló Oszmán Birodalomban alacsony volt az életszínvonal. A keresztény palesztinok főként Latin-Amerikába vándoroltak ki és erős közösségeket hoztak létre.  Majd a brit gyarmati rendszer és a zsidó telepesek agresszív térhódításának köszönhetően 1948-ra a keresztények arány 8%-ra csökkent.

1948-ban Izrael állam megalakulásával párhuzamban több mint egy millió palesztint üldöztek el hazájukból, ezért több tízezer kereszténynek is el kellett menekülnie. Az 1967-es háború és megszállás egy kivándorlási hullámot idézet elő a keresztény palesztinok körében.

Napjainkban sem javult a helyzet a térségben. A kivándorlás a keresztény palesztin fiatalok körében a legmagasabb, mivel hazájukban teljesen kilátástalan a jövőjük. 2000-2015 között a jeruzsálemi keresztények száma a felére csökkent.

A keresztény egyházak ezért új otthonteremtési és hazatérési programokat dolgoznak ki, hogy maradásra vagy visszatelepedésre bírják a keresztény palesztin fiatalokat, de ez nemzetközi támogatással csak nehezen valósítható meg.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑