Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 20.

Egy szír katona bocsánatkérő levele

2017. 09. 20.

Négy évvel ezelőtt a nyugat által támogatott mérsékelt ellenzéknek nevezet iszlamista fegyveresek megszállták a Qalamoun hegység lábánál fekvő kicsiny arámi falut Maloulát. A terroristák feldulták  és kifosztották a keresztény település összes templomát és házát.

A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges keresztény milíciák egy hétig ostromolták a települést. Házról házra haladva szabadították fel Maloulát.

Elias Turk szír-arámi férfi napokkal később a többi lakossal együtt visszatért szülőfalujába és szörnyülködve nézte, milyen pusztítást hagytak maguk után a terroristák.

Az ő háza is felvolt dúlva. Viszont talált  egy levelet amitől sírvafakadt. A levél írója egy szír katona Mohamed volt, aki a hadsereg kötelékén belül Maloula felszabadításáért küldték harcolni:

Tisztelt lakástulajdonos!

Én Mohamed vagyok egy sorkatona. Remélem megbocsájtasz nekem, mert az otthonodból elvittem a kabátodat,  nagyon fáztam.

Elias egy közösségi oldalon osztotta meg a vele történteket:

“Miután elolvastam a kis papírra írt levelet nem bírtam visszafogni a könnyeimet és sírvafakadtam. Minden érzésemmel Istenhez fordultam, kérve őt hogy megvédje ezt a tisztességes, hívő katonát és az ő hozzá hasonlókat. Kértem őt, hogy kerülje el őket a gonosz és segítse meg őket, hogy győzelmet arathassanak, és  épségben visszatérhessenek a családjukhoz.”

A történet két szereplője soha nem találkozott egymással, mégis szoros kapcsolatba kerültek.  Mohamed a neve alapján egy muszlim hitű szír katonának is köszönhető, hogy a keresztény arámi falu felszabadult a terroristák uralma alól. Elias a középkorú szír-arámi keresztény férfi azóta is Istenhez fohászkodik, hogy oltamazza az ismeretlen katonát, akiben volt annyi tisztesség, hogy a harcok közepette megír egy kis bocsánatkérő levelet mert elvett egy kabátot.

Ez a kis történet is bizonyítéka annak, hogy Szíria valójában a békés együttélés hazája volt, mindaddig amíg nem zúdították rá az iszlamisták áradatát.

A fény már látszik az alagút végén, reméljük mihamarabb visszaáll a rend és a béke.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑