Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 02.

Egy törökországi kisebbség a jogaiért küzd

2016. 01. 02.

Először használhatja hivatalosan eredeti nevét a törökországi láz kisebbség egyik falva az északkeleti Rize tartományban, miután a település lakosai kellő számban írták alá kérelmüket és a török belügyminisztérium jóváhagyta az igényt – jelentette szerdán a Dogan hírügynökség a honlapján.

lázok élőhelye

Lázok élőhelye

A 600 fős Murat Köyü 2014-ben kezdte el gyűjteni az aláírást, hogy egykori láz nevét használva újból Komilo lehessen. A törvény értelmében a falu 200 szavazásra jogosult lakosának felénél legalább eggyel többnek kellett aláírnia a név megváltoztatását kérelmező ívet. Összesen 140-en jelezték igényüket, az önkormányzat pedig egy évvel ezelőtt benyújtotta a kérelmet a körzeti igazgatósághoz. A javaslat ezután a tartomány kormányzójához, majd a belügyminisztériumhoz került.

Lütfü Sezgin, a falu polgármestere elmondta: a láz “komilo” szó jelentése “istennő”.

A láz kisebbség nagyobb részt Törökország északkeleti részén, a fekete-tengeri régió párás, ködös időjárásáról híres magas hegyeinek lejtőin él, kisebb részt Grúziában. A táj jellegéből adódóan a népesség leginkább mezőgazdasággal foglalkozik, a térség az ország fő teatermesztő vidéke. A láz a dél-kaukázusi nyelvek családjába tartozik, közeli rokona a grúz. Egyre kevesebben beszélik, így az UNESCO a veszélyeztetett nyelvek között tartja számon.

A láz nép lélekszámáról nagyon eltérő adatok állnak rendelkezésre, mivel Törökországban a népszámláláson nem kérdezik az etnikai hovatartozást. Jak Yakar török régészprofesszor egy 2000-ben megjelent munkájában 250 ezerre tette, míg a Konsensus török közvélemény-kutató cég 2011-es felmérése szerint az ország 67 nemzetisége közül a lázok több mint 1,6 millióan vannak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑