Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 16.

Egyetemi tanárokat tartóztattak le Törökországban

2016. 01. 16.

Tizennégy egyetemi tanárt vettek őrizetbe a török hatóságok, mert aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben elítélik a török biztonsági erők támadásait, amiket a főleg kurdok lakta települések ellen követnek el.

Az egyetemi professzorokat terrorista propaganda terjesztésének vádjával tartóztatták le. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint az egyetemi tanárok tette nyílt támadás Törökország ellen.

Erdogan pár hónapja meghirdette a terrorizmus elleni harcot, de az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyett inkább a törökországi és szíriai kurdok állásait támadja. A szíriai határhoz közeli kurdok lakta településeket hetek óta ostromolja a török hadsereg, miután megszűnt az ideglenes fegyverszünet a kurd Munkáspárttal szemben. Az áldozatok többsége civil.

A török államfő szerint aki nem a parlamentben akar politizálni, az ásson lövészárkot vagy menjen fel a hegyekbe – írta az Euronews.

 A török biztonsági erők akciói elleni petíciót mintegy ezer egyetemi oktató, köztük számos külföldi professzor is aláírta.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑