Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2019. 01. 10.

Egyetlen család ünnepelte a karácsonyt az Iszlám Állam által elpusztított asszír faluban

2019. 01. 10.

Az Iszlám Állam terroristái végigdúlták a Khabour folyó mentén lévő több tucat asszír települést, lerombolva a falvak templomait és házait. Az asszír lakosság egésze elmenekült. Egy család viszont a háború és terrorhullám ellenére is kitartott szülőföldjén, hogy reményt biztosítson az elmenekült testvéreknek a visszatérésre.

Északkelet-Szíriában, a Kabour folyó mentén egy kis asszír faluban Tel Nasriban csak egyetlen házban állítottak karácsonyfát. A lakosság nagy része elmenekült, többségüket az Európában és az Egyesült Államokban élő rokonok fogadták be.

2014-ben, miután a kurd milíciák kivonták csapataikat a térségből, az Iszlám Állam terroristái lerohanták a Khabour folyó menti harmincöt asszír falut. A dzsihadisták csak Tel Nasriban kétszázhatvanöt asszírt ejtettek foglyul, akiket súlyos váltságdíjért cserébe engedtek szabadon – emlékeztetett a lebanon24.com.

A Khabour folyó menti asszír falvak

A kurd fegyveresek 2015 májusában foglalták vissza a folyóparti településeket, de a helyreállítási munkálatok azóta sem indultak meg. A falu teljesen elpusztult. A hajdanán ezerötszáz fős településen mindösszesen négy ember él.

Az ötvenegy éves Sarjoon Saliyo két testvérével és az egyik unokatestvérével együtt az egyedüli családot alkotja Tel Nasriban.

A háború előtt több száz házban égtek a díszek és a karácsonyfák. Az emberek táncoltak és énekeltek az ünnepekkor – emlékezik vissza az asszír férfi.

A Saliyo család tagjai kötelességüknek érzik, hogy a szülőfalujukban maradjanak, és megvédjék a házakat és a földeket, míg a falu lakossága vissza nem tér.

Én itt születtem, itt éltem Tel Nasriban. És még mindig itt vagyok és itt is maradok. Minden erőmmel védeni fogom a falut, hogy visszatérhessenek az emberek – mondta Sarjoon Saliyo.

Az asszírok sorsáról bővebben itt olvashatnak.

S4C.News – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑