Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 01. 12.

Egyezség született a damaszkuszi vízellátás helyreállításáról

2017. 01. 12.

A szíriai kormány és a egyes iszlamisra fegyeresek megállapodtak egy tervben, amelynek értelmében helyreállítanák a Damaszkuszt vízzel ellátó Barada folyó völgyében lévő szivattyúállomást – közölte szerdán az állami televízió egy tartományi kormányzóra hivatkozva.

A jelentést egyelőre nem erősítették meg a Damaszkusztól északra fekvő területet ellenőrző iszlamisták összes csoportja.

Ibrahim Aláa, a szíriai főváros körüli vidéki területek kormányzója szerint előzetes megállapodást kötöttek a Barada-völgy egyes térségeiben tevékenykedő iszlamistákkal.

A szíriai katonai vezetés  feltételeket szabott, a megállapodáshoz.

1. Az iszlamisták egyék le a fegyvert.
2. Akik vissza kívánnak térni a polgári életükhöz amnesztiát kapnak,ha megadják magukat és rendezik törvényes státuszukat.
3. Akik távozni akarnak, azokat elszállítják a térségből.
4. A helyi (!) polgári lakosok biztonságban maradhatnak otthonaikban.
5. Az engedmények külföldiekre (más országok állampolgáraira) nem vonatkoznak!

A kormányerők ezt követően birtokukba veszik és aknamentesítik a térséget, a szakemberek pedig helyreállítják a Barada folyó forrásánál lévő szivattyútelepet – tette hozzá a kormányzó.

Mindeddig több faluban és városban lévő fegyveresek beleegyeztek a feltételekbe, és csak egy kisebb részük nem, ezért néhány frontvonalon a szíriai hadműveletek leálltak vagy szüneteltek és néhány máson felerősödtek.

A Barada völgyben lévő fegyveresek ellenőrzik az Al-Fidzsah vízművet, amely Damaszkusz és vonzáskörzete majdnem 8 milliós lakosságának körülbelül 70 százalékát látja el ivóvízzel. Damaszkusz olyan vízhiánytól szenved, ami talán először fordul elő, mert vahhabita terroristák szennyezik a vizet, gázolajat öntenek bele. A világszervezet időközben arra figyelmeztetett, hogy a vízhiány betegségek terjedéséhez vezethet.

A Barada-völgyet 2012 óta uraló  iszlamista csoportok korábban megengedték a kormány mérnökeinek, hogy karbantartsák és működtessék a szivattyúállomást. Az iszlamista fegyveresek azonban több alkalommal is elvágták a vízszolgáltatást, ezzel is nyomást gyakorolva a hadseregre, és a damaszkuszi lakosságra, hogy ne szabadítsák fel az általuk megszált területet.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg ( Syrian Arab Army, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑