Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2016. 09. 08.

Egyházak csúcstalálkozója a közel-keleti keresztények jövőjéről

2016. 09. 08.

A jordániai Ammánban szeptember 6-án kezdődött meg a Közel-keleti Egyházak Tanácsának XI. közgyűlése, amelyen részt vesz a régió összes egyházi vezetője, illetve az egyházak képviselői. A találkozó házigazdája a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus.

A találkozón jelen van többek között X. János, Antiochia görög ortodox pátriárkája; Louis Raphael Sako káld pátriárka; Fouad Twal nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka; III. Ignác Juszuf Junan szír katolikus pátriárka; III. Gergely görög melkita pátriárka és II. Teodor kopt ortodox pátriárka.

Az egyházak és vallási közösségek vezetőinek találkozóján a résztvevők a közel-keleti keresztények helyzetére összpontosítanak a régiót sújtó viszontagságos időszakban. Megvizsgálják a párbeszéd és az együttélés lehetőségeit a többségi muszlim közösségekkel és a háború elől menekülő hívőknek való segítségnyújtás formáit. Áttekintik azokat a lehetőségeket is, amelyekkel arra buzdíthatnák a nemzetközi közösséget, valamint a globális és regionális hatalmakat, hogy minél előbb vessenek véget a szíriai és az iraki konfliktusoknak.

kozel-keleti-egyhazak-tanacsa
A csúcstalálkozónak otthont adó Jordán Hasemita Királyság vállalja a keresztény szent helyek őrzője szerepet, és ismételten megerősíti, hogy a keresztények a Közel-Keleten élő népek és vallási közösségek mozaikjának nélkülözhetetlen és önálló eleme. Szeptember 4-én II. Abdullah király fogadta Teodor pátriárkát, és hangsúlyozta, hogy Jordániában megvalósul a keresztények és muszlimok közötti harmonikus együttélés modellje.

II. Teodor kopt ortodox pátriárka jordániai látogatásának első napján Madabában felszentelte a Szent Antal kopt ortodox kolostort, amelynek alapkövét 2005-ben elődje, III. Senuda pátriárka helyezte el. Ellátogatott továbbá a Nébó-hegyre, ahol Mózes megpillantotta az ígéret földjét, amelyet Isten a választott népnek rendelt.

„A közel-keleti keresztényeket is érintő küzdelem a történelemnek ebben a tragikus időszakában nem emberi erők, nem hús és vér ellen, hanem a mai idők sötétségének urai és a gonosz csatlósai ellen zajlik azokon a helyeken, amelyek az éghez kapcsolódnak” – III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka ezekkel a szavakkal nyitotta meg szeptember 6-án a tanácskozást és mutatta be a jelenlegi helyzetet, amelyben a háború és fanatizmus által sújtott régió keresztényeinek drámája zajlik.

A csúcstalálkozó mottója a 118. zsoltárból származik: „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó: irgalma örökké tart.” Előtérbe állítja a keresztények hivatását, hogy legyenek az irgalmasság eszközei a világ erőszaktól, igazságtalanságoktól, összeesküvésektől és hatalmi harcoktól sújtott részén.

A Közel-keleti Egyházak Tanácsa 1974-ben jött létre a ciprusi Nicosiában, jelenleg Libanon fővárosában, Bejrútban van a székhelye. Célja a közel-keleti keresztény közösségek közötti összhang elősegítése és a felekezeti ellentétek leküzdése.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Radio Vaticana)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑