Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Egyiptom

2019. 03. 19.

Egyiptom 2 milliárd dollár értékben vásárol orosz vadászgépeket

2019. 03. 19.

Egyiptom 2 milliárd dolláros szerződést írt alá Oroszországgal több mint 20 darab SU-35 típusú vadászgép vásárlásáról. Erről a Kommersant orosz hetilap számolt be március 18-án, mégpedig két jelentős védelmi ipari hivatalnokra hivatkozva. 
Az orosz lap szerint a ,,több mint két tucat,, vadászgép 2018 végére lett kész és a leszállításuk előreláthatólag 2020-ban vagy 2021-ben fog megkezdődni.
Oroszország Egyiptom egyik fő fegyver beszállítójává vált. 2017-ben Egyiptomnak elkezdték leszállítani az általa korábban megrendelt MIG-21 típusú elfogó vadászgépeket, mellyel kapcsolatban egy korábbi szerződést Moszkvával.
A SU-35 Oroszország legfejlettebb vadászgépe, mely a kínai légierőnél is szolgálatba állt. Kína 24, míg Indonézia 11 darabot rendelt ezekből a gépekből. Az orosz gépek vásárlását azonban mindenhol amerikai nyomásgyakorlás kíséri szerte a világon. 2018 szeptemberében például az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe a kínai hadsereggel szemben az Oroszországgal kötött fegyver vásárlási egyezmény miatt. Pedig érdekes módon az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei beszélnek egyfolytában a szabad piacról és a szabad kereskedelemről.
Ezeknek a szankcióknak és fenyegetéseknek az alapja pedig egy ,,Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act,, (CAATSA) nevű törvény, melyet Donald Trump amerikai elnök 2017 augusztusában írt alá. A törvényt arra használják fel, hogy szankciókkal súlytják azokat az államokat, melyek nem az amerikai érdekek mentén haladnak, vagyis szankciókkal fenyegetik és zsarolják őket. A törvényt azonban elsősorban Oroszország ellen hozták az állítólagos ,,ellenséges,, magatartása miatt.
Az Egyesült Államok ugyanis még mindig azzal vádolja Oroszországot, hogy állítólag beleavatkozott az amerikai választásokba, pedig az amerikai kormány rendszeresen ezt teszi a választásoknál számos ország esetében szerte a világon. Éppen ezért az amerikaiak minden országot szankciókkal fenyegetnek, mely kapcsolatba kerül az orosz titkosszolgálatokkal vagy a védelmi iparral.
Orientalista.hu – Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑