Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 06. 07.

Egyiptom: A Hamasz mégsem terrorszervezet

2015. 06. 07.

Egyiptomi bíróság hatályon kívül helyzet azt a februári ítéletet amely szerint terrorszervezetnek nyilvánította a Hamasz palesztin szervezetet.

Az egyiptomi igazságügyi minisztérium közleménye szerint az a fellebbviteli bíróság ítélete elősegítheti a Gázai övezet blokádjának enyhítését.

A Hamasz üdvözölte az egyiptomi lépést, és megígérte hogy javítani fog ja A Kairóhoz fűződő viszonyát.

A Hamasz 1980-as években jött létre mint a Muszlim Testvériség palesztin ága. A Testvériség az elmozdított egyiptomi elnök Mubarak idején be volt tiltva mint, hogy Szíriában is az ottani szárny is terrorszervezetként tartották nyilván ,mivel mind a két országban merényletek sorozatát követték el kormányzati szervek és intézmények ellen.

2011 után  Mubarak rendszerének megdöntése után a szélsőséges Muszlim Testvériség nyerte meg a választásokat és jelöltjük Mohamed Murszi let az elnök. Ezek után a Hamasz az iszlamisták által uralt egyiptomi kormány feltétlen támogatását élvezte.

Kairó és a palesztin szervezet közötti viszony ellenséges fordulatot váltott miután az egyiptomi hadsereg 2013-ban elmozdította az iszlamista Murszit.

A hatalomváltás után fél évvel a Muszlim Testvériséget is terrorszervezetnek nyilvánították, mivel felerősödtek a terrorcselekmények   az állami intézmények, a hadsereg bázisai  és  kisebbségi kopt keresztények ellen, amiket a Testvériség számlájára írták.

Kairó szerint  Sínai-félszigeten tevékenykedő iszlamista dzsihadistákat a palesztin szervezet pénzelte illetve látta el fegyverekkel.

Az elmúlt két évben a gázai és a megszállt palesztin területek határ közelében több száz egyiptomi katonát és rendőrt öltek meg. Az erőszakos akciók szerte Egyiptomban is elterjedtek.

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑