Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 02. 09.

Egyiptom három napra megnyitja a Gázába vezető határátkelőjét

2018. 02. 09.

A kairói palesztin nagykövetség szerdán bejelentette, hogy az egyiptomi hatóságok három napra megnyitották a Gázai övezetbe vezető Rafah határátkelőt.

Az idén most először megnyitott határátkelő a nagykövetség nyilatkozata szerint mindkét irányban nyitva lesz.

Egyiptom palesztin nagykövete Diab Al Louh megköszönte Abdel-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnöknek a gesztust, valamint az egyiptomi biztonsági hatóságoknak a segítséget.

Legutóbb 50 nappal ezelőtt nyitották meg a terminált. 2017-ben összesen csak 35 napig volt nyitva.

Az elmúlt hónapokban az egyiptomiak többször is ígéretet tettek a határátkelő újbóli megnyitására, de az utolsó pillanatban végül mégsem tettek eleget neki.

A határátkelő szinte folyamatosan zárva tart 2013 óta. Az egyiptomiak néha néhány napra megnyitják, hogy lehetővé tegyék a betegek számára a Gázai övezet elhagyását orvosi kezelés céljából.

Gázai lakosok ezrei szerepelnek az utazási listákon – legtöbbjük pánciens, diák vagy más ország tartózkodási engedélyével rendelkező személy. Azonban csak néhány ezer hagyhatja el az övezetet a megadott időben.

A Hamász november elsején átadta a határátkelő irányítását a Palesztin Hatóságnak, egy megbékélési megállapodás első feltételeként, amelynek célja az egy évtizede tartó palesztin megosztás felszámolása.

Ezt kellett volna követnie az övezet teljes körű polgári ellenőrzésének átadása december 1-ig.

A határidőt azonban nem sikerült betartani.

Mióta a Hamász 2007-ben erőszakkal átvette az övezet irányítását a Fatahtól, több megbékélési kísérlet is történt, de mindegyik kudarcot vallott.

A palesztin hatósági elnök, Mahmúd Abbász Fatah pártja és a Hamász közötti éles nézeteltérés továbbra is fennáll, különösen a gázai közalkalmazottak sorsa és az övezet biztonsági ellenőrzésének kérdéseiben.

Az október 12-én aláírt megbékélési megállapodás szerint 2018 februárjáig kell megoldást találniuk a munkavállalók ügyére. Februárig a Palesztin Hatóság állná a Hamász alkalmazottainak fizetését.

Közel 60.000 palesztin hatósági alkalmazott dolgozott Gázában, akik közül csak mintegy 13 ezer folytatta a munkát, miután a Hamász átvette az irányítást az ENSZ szerint.

A Hamász körülbelül 50.000 köztisztviselőt alkalmazott a Világbank szerint.

A két fél a Hamász fegyveres szárnyának jövőjét illetően sem tud megállapodásra jutni.

Az Egyesült Államok és Izrael is hangsúlyozta, hogy elutasítanak minden olyan megbékélési megállapodást, amely egy a Hamászt is tagjai között tudó egység kormányhoz vezet, kivéve ha a terrorszervezet lemond a fegyvereiről és felhagy a terrorizmussal, valamint elismeri Izraelt.

Abbász is többször kijelentette, hogy csak egy biztonsági erő lehet a palesztin területeken.

A Kairóban, október 12-én aláírt megbékélési megállapodás nem tért ki a Qassam-Brigád jövőjére.

Orientalista.hu – Újkelet, AP

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑