Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 07. 17.

Egyiptom szembement Törökországgal

2016. 07. 17.

Egyiptom megakadályozta szombaton, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadjon el a törökországi puccskísérlet elítélésére.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok illetékesei konzultáltak Ankarával, s helyi idő szerint péntek este – amikor még “cseppfolyós” volt a törökországi helyzet – olyan javaslattal álltak elő, amely “a Törökországban demokratikusan megválasztott kormány tiszteletben tartását” követelte volna. Egyiptom képviselője azonban ellenezte egy ilyen dokumentum elfogadását.

A nyilatkozat tervezetével kapcsolatos vitában szombaton az egyiptomi ENSZ-képviselő kijelentette: nem a BT illetékes abban, hogy meghatározza, demokratikusan választott kormánya van-e Törökországnak. Az Egyesült Államok az egyiptomi ellenállás láttán elállt a nyilatkozattervezet előterjesztésétől.

Egyiptom az ENSZ BT egyik nem állandó tagja, és meglehetősen feszült a viszonya Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányával. Erdogan az egyiptomi Muszlim Testvériség egyik leglelkesebb támogatója, nem hajlandó elismerni Abd Al-Fattah Al-Sisi Egyiptom törvényes elnökének, és azt vallja, hogy a korábbi iszlamista elnököt, Mohamed Murszit katonai államcsínnyel távolították el a hatalomból. Erdogan ezt az álláspontját számos megnyilatkozásában kifejezésre juttatta, kiváltva ezzel Kairó haragját.

“Megbuktatták azt, aki a választások megnyerésével került hatalomra. Hogy lehet, hogy ez az ország magát demokratikusnak nevezi?” – tette fel a kérdést 2014 novemberében az egyik beszédében a török államfő, aki szerint Murszi volt az első demokratikus úton megválasztott egyiptomi elnök, a megbuktatását levezénylő hadsereg akkori főparancsnoka pedig maga Al-Sisi volt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑