Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 04. 07.

Egyiptomban is keresztényekre támadtak a Húsvét Ünnepén (videofelvétel)

2015. 04. 07.

A koptok elleni atrocitások megnőttek miután A Nílus völgyére is beköszöntött a demokráciát hirdető arab tavasz.

Húsvéti misére igyekező emberekre lőttek

Raffael Arkangyal kopt templom

Raffael Arkangyal kopt templom

Egyenlőre ismeretlen terroristák támadták meg Alexandria nyugati részén, Hanofil negyedben a Warsehet Al-Balat utcában álló Raffael Arkangyal kopt templomot. A merénylők egy suzuki platós autóval közelítették meg a Húsvét Vasárnap reggelén a templomot ahol, a összegyűlt hívőkre kezdtek lőni. A támadásban öt ember megsérült köztük az egyik a templomot őrző gárda tagja volt. A sérülteket a helyszínen ellátták halál esett nem történt.

.

Keresztény diáklányokra támadtak a feldühödött iszlamisták

almina

Iszalmsták keresztényekre támadtak

 A Samalut járásban fekfő Al-Jalaa faluban feldühödött muszlim hölgy egy keresztény diáklányokat szállító buszra köveket dobált. A helybéli kopt férfiak a zavargások hallatára kimentek a helyszínre de addigra szélsőséges iszlamisták már összegyűltek és várták a keresztény koptokat. A két tábor összecsapott egymássals a rendőrségnek kellett közbelépnie. Kilenc ember megsérült több kopt ház és üzlet ablakai megrongálódtak, betörtek.

.

A templom védelméhez kirendelt biztonságiak rongálták meg a koptok imahelyét

 Az egyiptomi Majana faluban a biztonsági erők a tisztjükkel az élén rongálták meg Al-Bar Szent József házát. A falu kopt lakói a szent ember házát 2007-ben templommá alakították át ahol gyakorolhatják a vallásukat. A templom felépítése óta mindennaposak a keresztények elleni atrocitások illetve gyakran szélsőséges iszlamisták megrongálják a templomot. A Maghagha püspökség tanácsa többször fordult levélben az ország elnökéhez, hogy állami biztonsági erők védjék a koptok templomát, ami végül mégis történt. De idén Húsvét alkalmából pont a biztonságiak támadták meg a keresztények templomát.

Nem az első esett, hogy állami rendvédelmi erők tagjai keresztényekre támadnak

hat kopt áldozat

A hat kopt áldozat akiket aznap temetni akartak a főszékesegyházban

Pont két évvel ezelőtt 2013 április 7.-én több száz szélsőséges iszlamista Kairóban megostromozta a Szent Márk Kopt Főszékesegyházat. A szalafita horda a felvételen látható, hogy a rendőrök szeme láttára, kövekkel és éles fegyverrel támadják a koptot templomát. A felvételen több alkalommal látható, hogy civil ruhát viselő ( pl. piros ingben (8:45 pertől látható) feltételezhetően a titkosszolgálat emberei utasítást adnak a felfegyverzett rendőröknek, hogy a székesegyházat lőjék.

Aznap kopt keresztények ezrei vettek részt a főszékesegyházban tartott gyászmisén. A gyászoló közösség hat fiatal koptot temetett volna el akiket előző nap öltek meg az egyiptomi Muszlim Testvériséghez tartozó takfiristák.
A mise után több százan közeledtek a kopt székesegyház felé és köveket dobáltak és könnygázt lőttek a székesegyház falain belül lévő keresztényekre, hat órán át tartottak a zavargások és megfigyelendő volt a rendőrök és rendzavarók együttműködése az akció során.

2013. December 15-én az egyiptomi bíróság mindössze egy embert ítélt el a gyilkosságokért, ítélete mindössze egy év börtönbüntetés volt.  Ennyit ér a keresztények élete Egyiptomban.

Orientalista.hu – Sinoda (Forrás: prochristie.hu, coptstoday.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑