Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 03. 07.

Az egyiptomi főügyész meggyilkolásával kapcsolatban őrizetbe vették az első gyanúsítottakat

2016. 03. 07.

Egyiptomban őrizetbe vették az első gyanúsítottakat Hisam Barakat főügyész tavalyi meggyilkolásával kapcsolatban; a belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy a merényletben 14 ember vett részt, és a hatóságok mindannyiukat elfogták.

A főügyészség ugyancsak vasárnap megjelent közleményében még hat gyanúsítottról volt szó. A közlemény szerint a letartóztatottak legtöbbje a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar egyetem diákja.

Hisam Barakat tavaly júniusban esett áldozatul egy robbantásos merényletnek. A hatalomból 2013-ban kiszorított iszlamisták elleni könyörtelen hatósági hadjárat egyik legfontosabb szereplője éppen az irodája felé tartott egy autókonvojjal, amikor járművét hatalmas erejű detonáció repítette a levegőbe. Egyiptomban közel három évtizede nem öltek meg ilyen magas rangú tisztségviselőt.

Magdi Abdel-Gaffár belügyminiszter sajtótájékoztatóján kijelentette: a “legkorszerűbb technikai eszközökkel” végrehajtott nyomozás eredménye szerint a merényletet a 2013-ban megbuktatott elnök, az iszlamista Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség hajtotta végre, a Gázai övezetet uraló palesztin szervezet, a Hamasz támogatásával.

Abdel-Gaffár szerint a gyanúsítottakat a testvériség egyik magas rangú, Törökországban menedéket kapott tagja bízta meg Barakat meggyilkolásával. Az illető, Jahja Músza korábban a Murszi-rezsim egészségügyi miniszterének szóvivőjeként szolgált. A belügyminiszter elmondta, hogy Músza ezzel egy időben megbízta a Hamasz egyik hírszerző tisztjét a merénylet előkészítésével és a végrehajtók kiképzésével.

A kiszemelt merénylők Abdel-Gaffár szerint Gázában kaptak harci kiképzést, ezután az – általa a Muzulmán Testvériség fegyveres szárnyának nevezett – Hamasz felügyelete alatt megfigyelték a főügyész lakását, majd ugyancsak a palesztin szervezet útmutatásával helyezték el a később felrobbant 80 kilogrammos pokolgépet.

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a terrorsejt 48 tagját kapták el nyolc különböző tartományban. Hangsúlyozta, hogy további akciókra, egyebek mellett külföldi követségek elleni támadásokra is készültek.

Az egyiptomi tévécsatornákon az élőben közvetített sajtótájékoztató után a vallomást tevő gyanúsítottak voltak egyenként láthatóak.

A vasárnapi fejlemények megfelelnek a jelenlegi hatalom meggyőződésének, amely szerint az észak-afrikai országban fokozottan teret nyerő terrorcsoportok jelentette veszély hátterében a Muzulmán Testvériséget támogató török vezetés, illetve az iszlamista szervezetből az 1980-as években kialakult Hamasz áll.

A Hamasz azonnal visszautasította a vádakat. Számi Abu Zuhri szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a kairói bejelentés “nem fér össze az Egyiptom és a Hamasz közti viszony javítását célzó erőfeszítésekkel”. “Felhívunk mindenkit, hogy ne keverjék a palesztin frakciókat az egyiptomi belügyekbe” – mondta.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑